Vineri, 5 iunie, de Ziua Mondiala a Mediului, va invitam la o actiune inedita dedicata protejarii mediului impotriva PET-urilor, pe esplanada din fata Casei de Cultura „Mihai Ursache” din Parcul Copou, intre 14.00 si 17.00.
Vom avea o expozitie de fotografii intitulat Apa cu Plastic la Zid – Concurs de fotografii. Cu ajutorul imaginilor surprinse chiar de ieseni vrem sa ilustram o parte din motivele care ne-au determinat sa incepem proiectul Apa fara Plastic.
Pentru toti cei care au drum in Parcul Copou, respectiv care vor sa vada dincolo de miturile legate de apa de la robinet, va propunem un mic experiment: „Testarea oarba” a apei.
Cum se va desfasura acest experiment? Vom avea pregatite 5 recipiente din sticla umplute cu apa, din 5 categorii diferite*: apa de la robinet, apa de la robinet filtrata, apa de masa imbuteliata, apa minerala (plata) imbuteliata, apa care provine de la o cismea publica. Recipientele vor fi marcate separat, iar fiecare participant va gusta din toate cele 5 tipuri de apa. Fara a sti tipul de apa din fiecare pahar, veti acorda pentru fiecare puncte de la 1 la 5 (1 se acorda apei cu cel mai neplacut gust si 5 pentru apa cu cel mai bun gust). Abia dupa punctare veti afla tipul de apa din fiecare pahar. La final vom face un clasament general, in functie de opiniile fiecaruia dintre voi.
Haideti asadar sa aflam impreuna, printr-un studiu empiric, cat de buna este apa de la robinet!
In plus, la ora 17.00, vom premia prin tragere la sorti 10 dintre fotografii care au contribuit la expozitia Apa cu Plastic la zid cu cate o carafa si o sacosa Apa fara Plastic.
De ce facem acest experiment? Prin proiectul „Apa fara plastic”, ne-am propus sa incurajam consumul de apa de la robinet ca alternativa pentru apa imbuteliata. Motivul este ca cea din urma are cateva neajunsuri peste care nu putem trece cu vederea: folosesc resurse naturale semnificative pentru ambalajele de tip PET in care sunt comercializate, iar acestea ajung apoi in cantitati uriase in mediu, sub forma de deseuri, pentru a numi doar o parte.
Cu toate acestea, unii dintre noi au retineri in a bea apa de la robinet din motive diverse (pe care noi le-am cercetat printr-un chestionar si pentru care am cerut explicatii de la entitatile in masura sa ofere aceste informatii; explicatiile se gasesc pe pagina Apa fara Plastic). Pe de alta parte, dupa expunerea prelungita la reclame prin care se promoveaza calitatile apei imbuteliate, este posibil ca acestea sa ne fi afectat modul in care percepem apa din comert in raport cu apa de la robinet.
„Testarea oarba” a apei este metoda cea mai la indemana prin care voi puteti fi cei care decid care este cea mai buna apa.
*Recipientele cu apa vor fi umplute in dimineata zilei de 5 iunie si vor fi pastrate in aceleasi conditii pana la ora desfasurarii evenimentului. Apa imbuteliata care va fi transferata in recipientele de sticla va fi selectata in functie de ambalajul acesteia (recipiente de 5l sau mai mari, pentru a minimiza consumul de PET-uri folosite), respectiv de cat de accesibila este pe rafturile magazinelor locale. „Testarea oarba” a apei se va desfasura pana la finalizarea apei pregatite special pentru eveniment.
Apa fara Plastic este implementat la Iasi de Asociatia Mai Bine in parteneriat cu ApaVital, Agentia pentru Protectia Mediului Iasi si Wiron in perioada iulie 2014 – decembrie 2015. Proiectul este finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org.
Sursa: StiriONG