S-a lansat raportul realizat de Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, ce are la baza interviuri realizate cu 42 000 de femei din cele 28 de state membre. Raportul arată că violența împotriva femeilor, în special violența bazată pe gen, care afectează în mod disproporționat femeile, constituie o amplă încălcare a drepturilor omului, pe care UE nu își poate permite să o treacă cu vederea.
În cadrul anchetei, femeile au fost întrebate despre experiențele de violență fizică, sexuală și psihologică pe care le-au trăit, inclusiv incidente de violență în cuplu („violență domestică”), despre urmărirea în scopul hărțuirii și hărțuirea sexuală, precum și despre rolul jucat de noile tehnologii în experiențele de abuz pe care le-au trăit femeile. De asemenea, s-au pus întrebări despre experiențele de violență trăite în copilărie. În urma anchetei reiese o imagine de abuz extins care afectează viețile multor femei, dar care este, în mod sistematic, insuficient raportat autorităților. De exemplu, una din 10 femei a suferit o formă de violență sexuală începând cu vârsta de 15 ani, iar una din 20 a fost violată. Mai mult de una din cinci femei a fost supusă violenței fizice și/sau sexuale de către partenerul de viață actual sau anterior și mai mult de una din 10 femei declară că a fost supusă unei forme de violență sexuală de către un adult, înainte de a împlini 15 ani. Cu toate acestea, trebuie menționat că numai 14 % dintre femei au raportat poliției cel mai grav incident de violență în cuplu și numai 13 % au raportat poliției cel mai grav incident de violență provocat de altcineva decât partenerul de viață.
Pe parcursul mai multor ani, au existat apeluri repetate, din partea unor actori diferiți, solicitând date cuprinzătoare privind violența împotriva femeilor – inclusiv din partea diverselor președinții ale Consiliului UE, a organismelor de monitorizare, ca de pildă Comisia Națiunilor Unite (ONU) pentru eliminarea discriminării femeilor, și a Consiliului Europei. Publicarea acestor rezultate arată în mod clar că este timpul ca violența împotriva femeilor să fie abordată pe baza dovezilor furnizate de această anchetă realizată în 28 de țări. Viitoarele strategii ale UE privind egalitatea între femei și bărbați ar putea să se bazeze pe constatările acestei anchete pentru a aborda domenii-cheie de preocupare legate de violența suferită de femei. Rezultatele anchetei oferă statelor membre ale UE un sprijin amplu pentru ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul), iar UE este astfel încurajată să exploreze posibilitatea de a adera la convenție.
Constatările accentuează și mai mult necesitatea de a asigura punerea în aplicare a măsurilor UE existente pentru victimele infracțiunilor, mai ales prin intermediul Directivei UE privind victimele. Ele servesc totodată pentru a sublinia importanța legislației și politicilor direcționate ale UE care vizează fenomenul violenței împotriva femeilor, ca de exemplu ordinul european de protecție și Regulamentul privind recunoașterea reciprocă a măsurilor de protecție în materie civilă, care trebuie aplicate în practică pentru a fi eficace.
Pe lângă răspunsurile la nivelul instituțiilor UE și al statelor membre la violența împotriva femeilor, acțiunea de combatere a violenței împotriva femeilor trebuie să vină din diferite direcții, inclusiv de la angajatori, cadre medicale și furnizori de servicii de internet – ca să numim doar câteva. Acest lucru este deosebit de important, deoarece multe femei nu raportează autorităților experiențele de abuz pe care le trăiesc, astfel încât, în marea lor majoritate, cazurile de violentă împotriva femeilor continuă să fie ascunse și, prin urmare, făptașii nu sunt trași la răspundere.
De aceea este necesar să se exploreze în continuare diverse căi de a scoate la lumină și de a combate violența împotriva femeilor. Prin publicarea acestei anchete și prin măsurile de urmărire care trebuie adoptate de politicieni și de factorii de decizie, femeile care au fost victime ale violenței și au păstrat tăcerea pot fi încurajate să vorbească deschis. Acest lucru este crucial în acele țări (și în anumite grupuri) în care încă nu se obișnuiește pe scară largă să se vorbească deschis despre experiențele de violență trăite personal, unde aducerea acestor incidente în atenția autorităților este redusă și unde violența împotriva femeilor nu este abordată ca o chestiune politică importantă.
În esență, raportul prezintă primele rezultate ale celei mai cuprinzătoare anchete de până acum la nivelul UE (și la nivel mondial) privind diversele experiențe ale femeilor legate de violență. Se speră ca aspectele constatate de raport – analizate alături de datele furnizate de instrumentul de explorare a datelor online – să fie preluate de acele femei și de acei bărbați care pot susține și iniția schimbarea pentru a combate violența împotriva femeilor.
Nu în ultimul rând, obținerea rezultatelor prezentate în acest raport a fost posibilă numai prin participarea la anchetă a femeilor care ne-au acordat timpul lor pentru a vorbi despre experiențe foarte personale și foarte dificile. Pentru multe dintre ele a fost prima dată când au vorbit cuiva despre abuzul suferit.
Sursa: Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene