Asociatia C.A.R.P. “OMENIA” Bucuresti, in parteneriat cu Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii si Opportunity Associates Romania, a organizat in data de 20 martie 2015, Conferinta de lansare a proiectului “Varsta a treia – prioritate pe agenda publica“.
Evenimentul a avut loc la Complexul Viilor din Soseaua Viilor, nr. 38, Sector 5, Sala de Conferinte, incepand cu ora 09.00, reunind reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale implicate in problematica persoanelor varstnice, autoritati publice centrale si locale, mediul academic, mass-media.
Proiectul isi propune cresterea rolului de advocacy al Federatiei Nationale “OMENIA” a C.A.R.P.-urilor din Romania, constituita din 137 asociatii C.A.R.P., cu un numar total de peste 1.400.000 de membri pensionari la nivelul tarii.
“Ne propunem sa crestem gradul de constientizare a drepturilor persoanelor varstnice la nivel national si sa crestem capacitatea noastra de a pleda pentru consolidarea protectiei persoanelor varstnice din perspectiva drepturilor omului. Solidaritatea intre generatii, veniturile decente, oportunitatile de invatare pe tot parcursul vietii, participarea sociala, accesul la servicii socio-medicale sunt toate aspecte ale unei imbatraniri active demne si sanatoase”, a declarat presedintele Asociatiei C.A.R.P. “OMENIA” Bucuresti si al Federatiei Nationale “OMENIA” a C.A.R.P. din Romania, ing. Gheorghe Chioaru.
“Proiectul «Varsta a treia – prioritate pe agenda publica» isi propune sa promoveze intrarea pe agenda publica a unor teme specifice problematicii complexe a serviciilor pentru varsta a treia, domeniul de politica publica sever neglijat in ultimii 25 de ani in Romania. Pornind de la interesele si asteptarile membrilor Federatiei Omenia privind politicile din domeniul varstei a treia, de la identificarea oportunitatilor si blocajelor in procesele de consultare si decizie, proiectul va elabora si promova un plan de masuri concrete menite sa stimuleze dezvoltarea de servicii sociale adresate varstnicilor. Prin activitatile de consultare publica incluse in proiect ne propunem sa punem bazele unui nou tip de parteneriat care sa implice actori de politica publica diversi, de la autoritati publice centrale si locale, la ONG-uri activand in domeniul serviciilor pentru varsta a treia, serviciilor sociale in general, reprezentanti ai mediului academic interesati de studiul acestei problematici complexe, care sa dea contur si forta unei noi abordari a politicii si politicilor pentru varsta a treia in Romania”, a declarat Prof. Dr. Mihaela Lambru, Universitatea Bucuresti, Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala.
“Prin componenta de dezvoltare organizationala ne dorim sa intarim capacitatea Federatiei Omenia de a servi interesele membrilor sai. In acest sens ne vom concentra pe sporirea rolului structurii de conducere si imbunatatirea comunicarii interne si externe, componente esentiale in activitatea de advocacy, precum si pe sprijinirea infiintarii unui Centru de Management si Advocacy. Echipa acestuia va beneficia de instruire astfel incat sa poata oferi in viitor asistenta personalizata membrilor acestei federatii, de importanta nationala, pentru ca acestia sa poata avea un rol din ce in ce mai important prin schimbarile pe care le vor promova in numele si pentru pensionarii romani”, a declarat Dana Niculescu, expert dezvoltare organizationala Opportunity Associates Romania.
Proiectul este finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania – Componenta 5 Dezvoltarea capacitatii ONG-urilor. Retele si coalitii – Subcomponenta 5.1. Sprijin pentru coalitii si retele la nivel regional national si pentru think tank-uri, Operator FOND ONG – Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.
Sursa: StiriONG