La prima întâlnire cu un grup de tineri din Comuna Ceplenița, județul Iași care și-au dorit să participe la activitățile oferite de Fundația COTE, un puști m-a luat prin surprindere. Micuț, slab, cu gluga trasa pe ochi, tăcut, copleșit timpuriu de muncă, aparent fără nicio direcție în viață, la un moment de explorare a valorilor personale, ce credeți că a zis, încet dar apăsat? “ Cel mai mult contează în viață să cunoști o meserie.”
De ce n-a mai continuat școala după clasa a VIII-a, nici el nu știe. Probabil cineva l-a lasat abandonat in tăcerea lui încrâncenată si nu i-a trezit gestul spontan de a-si da gluga deoparte, să te priveasca în ochi și să vorbeasca despre el. Știe că i-ar plăcea să lucreze ca zidar. Nu știe unde și cum ar putea să pornească în zidirea drumului dorit de el. I-a promis tatăl lui, de care mama s-a despărțit recent, că îl ajută să se angajeze la o firmă mare din oraș. Până atunci muncește cu ziua, pe unde poate și ce găsește.
Dacă cineva l-ar fi ajutat să devină mai încrezător în sine, mai conștient de ceea poate el să facă, poate că n-ar mai încerca să treacă neobservat, tăcut și ascuns sub glugă printre oameni. Dacă cineva i-ar fi spus că pentru o meserie ai nevoie și de niște studii, poate că n-ar fi renunțat la școală.
E greu să te angajezi, nu ai unde, se cere experiență, se plătește prost, se cer studii, la oraș plătești și naveta, dacă te duci prea departe de casă dai pe chirie, nici nu știu ce aș putea lucra, n-am făcut niciodată un CV, nu știu unde să caut… Acestea sunt o parte dintre dificultățile exprimate de tineri mai puțin tăcuți din același grup, în urma experienței lor de căutare a unui loc de muncă. Au între 16-20 ani, locuiesc în mediul rural, nu au lucrat niciodată, nu au învățat nicio meserie și nici nu au avut încercări susținute de intrare pe piața muncii. Fie că au terminat liceul, fie că au renunțat după 8 clase, fie că sunt tinere fete devenite mame încă înaintea majoratului, muncesc din greu de la vârste mici și își doresc să schimbe ceva în viața lor. Nu doar pentru că vor mai mulți bani ci pentru că vor să se simtă utili, pentru a se realiza și a fi apreciați în comunitate. Își doresc un viitor mai bun care să îi scoată din tiparul vieții cu care sunt obișnuiți – traiul de pe o zi pe alta, muncind pe ici pe colo, primind ajutor social, visând și, după un timp renunțând la visele pe care le au.
Nu le putem oferi un loc de muncă. Dar încercăm să îi ajutăm să se cunoască mai bine, să exploreze posibilitățile pe care le au, să ia o decizie, să-și facă un plan și să acționeze pentru schimbarea dorită. Încercăm să fim o vreme alături de ei, să le oferim informații, activități prin care să-și dezvolte abilitățile și îndrumare în vederea angajării.
Pentru astfel de tineri Fundația COTE oferă servicii pentru planificarea carierei și facilitarea accesului la piața muncii în cadrul proiectului ”Parteneriat pentru incluziune” finanţat de Granturile SEE 2009-2014 și derulat de un consorțiu de 9 instituții și ong-uri. (promoter proiect – Fundația Alături de Voi România.