Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice anunta finalizarea procesului de elaborare a Strategiei Nationale privind Incluziunea Sociala si Reducerea Saraciei 2014 – 2020 si a Planului de acțiune privind incluziunea sociala si reducerea sărăciei (2014-2020). Documentele de politici publice fac parte dintr-un demers mai amplu, ce a cuprins o analiza inter sectoriala extinsa a situației actuale si a problemelor preconizate legate de agenda incluziunii sociale, realizata in cooperare cu Banca Mondiala.
Conform Notei de Fundamentare, pe baza principiilor de funcționare, a analizei de context si a procesului de consultare extensiva, strategia urmareste doua direcții de acțiune generale: reducerea sărăciei veniturilor si promovarea incluziunii sociale.
Domeniile de politici urmarite sunt: politicile care vizează persoanele (ocuparea fortei de munca, protectie sociala, acces la finantare, educatie, sanatate, locuinte sociale si participare sociala) si politicile zonale (zonele rurale si comunitatile urbane marginalizate, inclusiv cele de romi).
In ceea ce priveste dezvoltarea serviciilor sociale, Strategia vizează dezvoltarea unei abordări integrate privind furnizarea de servicii sociale, pe partea ofertei, si programe de facilitare sau intermediere sociala, pe partea cererii, trebuie sa progreseze pentru combaterea eficienta a saraciei extreme si a excluziunii sociale. Astfel, conform Ministerului Muncii identifica urmatoarele domenii cheie: cheie: (i) dezvoltarea standardelor de ingrijire, in special in domeniul serviciilor pentru adulti; (ii) consolidarea serviciilor de asistenta sociala preventiva la nivelul comunitatii care necesita furnizarea unui pachet minim de servicii primare importante (vor fi definite mai jos); (iii) dotarea serviciilor publice existente si a autoritatilor locale cu cadre specializate care sunt motivate financiar sa implementeze si sa dezvolte servicii sociale; (iv) dezvoltarea unui cadru de reglementare pentru descentralizarea furnizarii serviciilor cu respectarea standardelor definite de ingrijire; si (v) asigurarea finantarii durabile pentru serviciile sociale in baza unui cadru de finantare imbunatatit.
Finantarea serviciilor sociale se afla printre obiectivele Strategiei, fiind avuta in vedere dezvoltarea de mecanisme de finantare si proceduri, in special in contextual descentralizarii. Principalul obiectiv este de a redirectiona mai multe resurse spre serviciile bazate pe comunitate.
Propunerile, sugestiile si opiniile cu privire la acest proiect pot fi transmise la adresa de e-mail dezbateri@mmuncii.ro in perioada 06-19 ianuarie 2015.
Sursa: StiriONG