Cu sprijinul ANAF, Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) prezintă sintetic situația direcționării în anul 2015 a 2% din impozitul pe veniturile din anul anterior (2014) către organizații neguvernamentale cu scopul de a sprijini eficientizarea acestui mecanism prevăzut de lege pentru susținerea sectorului neguvernamental, concomitent cu creșterea transparenței informațiilor specifice.
În opinia MCPDC, creșterea eficienței mecanismului de finanțare este direct dependent de cunoașterea lui în societatea românească iar campaniile de informare trebuie să se planifice bazându-se pe evaluarea obiectivă, bazată pe cifre, a efectelor acestei politici publice până în prezent.
Echipa MCPDC sprijină dezbaterea publică a impactului politicii publice de încurajare a activității sectorului nonprofit din România și mulțumește echipei ANAF pentru susținerea pe care o oferă și pentru disponibilitatea furnizării promte a datelor naționale.
Din datele centralizate de Agenția Națională de Administrare Fiscală, până la data de 7 iunie 2016, rezultă că aproximativ 1,82 milioane de contribuabili din 6,13 milioane au folosit acest mecanism în anul 2015 pentru veniturile realizate în anul anterior, adică un procent de aproximativ 29%. Această situație aferentă anului 2014 este în curs de finalizare.
Numărul de entități beneficiare ale redirecționărilor din anul 2015 a fost de 27 956, majoritatea asociații neguvernamentale, însumând aproximativ 143,4 milioane de lei. Dacă toți contribuabilii ar redirecționa 2% din impozitul pe venit către o entitate non-profit, sprijinul total acordat sectorului ONG s-ar ridica la 482 de milioane de lei.
Lista integrală a entităților beneficiare cu sumele aferente redirecționate către acestea este disponibilă aici: http://goo.gl/oNlMEd
Sursa: DialogCivic