Propunere legislativa: Familiile nevoiase, fara ajutoare sociale daca nu isi trimit copiii la scoala

Mai multi deputati propun ca familiilor nevoiase sa le fie sistate ajutoarele sociale daca nu isi trimit copiii la scoala, o initiativa legislativa in acest sens aflandu-se in consultare publica la Senat.

Propunerea legislativa pentru completarea Legii 416/2001 privind venitul minim garantat prevede ca familiile nevoiase care au in intretinere copii de varsta scolara sa poata beneficia de ajutor social doar in conditiile in care copiii frecventeaza fara intrerupere cursurile scolare.

Prin proiect se propune ca inspectoratul scolar sa transmita agentiei teritoriale situatia privind frecventarea cursurilor de catre acesti copii, iar plata ajutorului social sa fie sistata in cazul in care se constata existenta a peste 100 de absente nemotivate pe parcursul unui semestru scolar.

In expunerea de motive, initiatorii mentioneaza ca abandonul scolar a devenit un fenomen social care a capatat proportii ingrijoratoare in ultima perioada, cei mai afectati de acest flagel fiind copiii proveniti din categoriile sociale defavorizate.

Semnatarii proiectului arata ca unul dintre afectele imediate ale abandonului scolar consta in implicarea acestor copii in activitatea infractionala si ca minorii care abandoneaza invatamantul sunt principalele victime ale retelelor de trafic de persoane si ale cersetoriei.

Potrivit acestora, continutul legal al articolului 380 din Codul Penal, care incrimineaza impiedicarea accesului la invatamantului general obligatoriu, nu pare sa fi produs efecte juridice de la adoptare si pana in prezent.

“Majoritatea copiilor care abandoneaza invatamantul obligatoriu provin din familii dezorganizate, asistate social, care fac parte din categoriile defavorizate. In cazul acestora, mijloacele penale de combatere a fenomenului nu dau rezultate, insa aceste familii depind de diferite tipuri de ajutoare sociale”, precizeaza initiatorii.

Ei dau ca exemplu ajutorul social primit in baza Legii 416/2001 privind venitul minim garantat si alocatia incasata in baza Legii 277/210 privind alocatia pentru sustinerea familiei, cel din urma act normativ continand o serie de prevederi care reglementeaza diminuarea cuantumului alocatiei in cazul in care copilul de varsta scolara nu frecventeaza fara intrerupere cursurile scolare.

“O astfel de masura, care sa reflecte si importanta combaterii abandonului scolar prin instituirea unor sanctiuni de ordin material pentru cei care nu isi lasa copiii sa se bucure de dreptul fundamental la educatie, este pe deplin necesara in actualul context, in care Romania are una dintre cele mai mari rate ale analfabetismului din Europa, in care avem prea multe cazuri de copii exploatati si pusi sa cerseasca si in care termenul de copil facut pentru alocatie nu este unul strain”, sustin initiatorii.

Printre initiatorii proiectului se numara deputatii Ioan Oltean, Roberta Anastase, Claudia Boghicevici, Alexandru Nazare, Andreea Paul, Gheorghe Ialomitianu, Mircea Toader, Raluca Turcan, Adriana Tusa, Alin Popoviciu (PD-L) Daniel Iane, Ludovic Orban, Dumitru Pardau si Cristina Pocora (PNL), Ioan Axente, Mihai Diaconu, Natalia Intotero, Ninel Peia (PSD), Sebastian Grapa, Marius Neculoiu, Vasile Berci, Mircea Cazan (PNL), Maria Grecea, Mihai Deaconu, Romeo-Florin Nicoara (PP-DD), Ovidiu Raetchi (PC), Cristian Roman (FC) si Szabó Ödön (UDMR).

Propunerea legislativa va fi dezbatuta de Senat in calitate de prima Camera sesizata.

Sursa: StiriONG