Îngrijirea la domiciliu: o profesie de vocație

Serviciile medicale si de ingrijire la domiciliu nu sunt un moft, ci o necesitate supra-acuta a zilelor noastre, resimtita la nivel national si global, motiv pentru care POSDRU sprijina initiativele de calificare a personalului in acest domeniu.
Vârstnicii reprezinta segmentul de populație cu cea mai mare predispoziție la boala, dizabilitate, vulnerabilitate si dependenta. Aceștia constituie 15% din populația tarii, iar cele mai recente date ONU arata ca numărul persoanelor de peste 60 de ani se va dubla pana in anul 2050.
In mod firesc, fenomenul de îmbătrânire a populației si creșterea duratei de viata, intensifica cererea pentru serviciile de asistenta sociala si, implicit, nevoia unui numar tot mai ridicat de ingrijitori la domiciliu.
Fiind o profesie de vocatie, îngrijirea la domiciliu si-a găsit locul in cadrul serviciilor socio-medicale oferite persoanelor aflate in nevoie, care nu se pot autoservi si necesita sprijin pentru igiena de baza, respectiv: batrani, persoane cu diferite tipuri de afecțiuni, copii.
Pe lângă competente profesionale specifice, meseria de îngrijitor presupune flexibilitate, rabdare si rezistenta fizica, plus o doza zdravana de pasiune si daruire fata de persoana asistata.

Serviciile de îngrijire la domiciliu contribuie la sporirea gradului de confort al pacientilor, oferindu-le avantajele unei “vieţi de calitate”, prin prevenirea rupturii de mediul familial. Acestea se efectueaza numai la indicatia medicilor, fiind oferite de catre furnizori autorizați si acreditați aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate, printre care si institutii private, asociaţii neguvernamentale cu titlu de furnizori acreditati pentru oferirea
serviciilor psiho-socio-medicale la domiciliu.
Pe lista serviciilor medicale de ingrijiri la domiciliu se regăsesc o serie de acţiuni corelate nevoilor pacientului, de la masurare parametri fiziologici si administrare medicamente, pana la recoltare produse biologice pentru analize, ingrijire plagi, aplicare plosca, bazinet, condom urinar etc.
In calitate de furnizor acreditat, Asociaţia Handicapatilor Somatici din Romania (AHSR) raspunde nevoii crescande de specialisti in domeniul ingrijirilor la domiciliu, prin desfasurarea cursului de (re)calificare nivel II: Ingrijitor bolnavi la domiciliu in mun. Bucureşti, com. Ciolpani (jud. Ilfov) şi com. Gornet (jud. Prahova).
Cursul se adreseaza persoanelor cu dizabilitati si femeilor in situatii de risc din regiunile Bucuresti Ilfov si Sud Muntenia si este oferit GRATUIT prin intermediul proiectului POSDRU /173/6.1/S/148313 ”FIDELIS: Program
integrat de dezvoltare a economiei sociale pentru persoane cu dizabilitati si femei in situatii de risc”, proiect demarat in perioada ianuarie – 29 decembrie 2015.
Programul de formare profesionala include notiuni teoretice si activitati practice, garantand o specializare de actualitate pe piata muncii, prin dobandire de competente specifice pentru desfasurarea activitatii de ingrijire.
De asemenea, absolventii cursului vor obtine certificate de calificare profesionala, autorizate de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei  Sociale si Persoanelor Varstnice si Ministerul Educatiei Nationale, recunoscute la nivel national si international, plus o subventie in valoare de 1750 de lei.
Pentru informaţii suplimentare sau inregistrarea in grupul tinta al proiectului FIDELIS, sunteti rugati sa contactaţi Asociatia Handicapatilor Somatici din Romania, tel: 021 312 27 81 e-mail: ahsr@arexim.ro, site: www.ahsr-fidelis.ro.