“Ce sa facem pentru a gasi un loc de munca?”, „Am avut loc de munca si am fost nedreptatit-ce sa fac?”, “Cum imi invat copilul sa faca lucruri bune?”, “Cum ii spun copilului meu despre boli cu transmitere sexuala?”,”La ce ma ajuta scoala?” – sunt doar cateva dintre intrebarile primite de specialistii din Caravana mobila, in timpul campaniilor de informare realizate in perioada 20-24 iulie 2015
Caravana mobila a poposit in 8 comune din jud Vaslui – Berezeni, Gherghesti, Iana, Lunca Banului, Poienesti, Puiesti, Stanilesti si Vetrisoaia, unde, in cadrul proiectului “Parteneriat pentru incluziune”, au fost sustinute campanii de informare despre: Educatie sexuala si contraceptiva, prevenirea infectiilor cu transmitere sexuala, educatie parentala, prevenirea abandonului scolar si orientarea in cariera, prevenirea consumului de alcool si alte droguri si prevenirea violentei domestice.
Din cei peste 100 de participanti la campanii, adultii au fost cei foarte interesati in a invata cum sa isi abordeze corect copiii atunci cand le transmit informatii legate de prevenirea infectiilor cu transmitere sexuala precum si despre pasii corecti in cautarea unui loc de munca dar si despre gestionarea situatiilor conflictuale legate de foste locuri de munca.
Tema violentei domestice a suscitat interes in randul participantelor la campaniile de informare, multe impartasind din experientele lor de viata, recunoscand ca sunt abuzate/agresate si declarand ca nu pot face nimic decat sa accepte acest fapt ca fiind firesc, ceva “dat” pentru o femeie. Expertii caravanei mobile au informat punctual participantele despre metodele de evitare a conflictelor domestice si despre masurile care trebuiesc luate atunci cand se afla in ipostaza de a gestiona un asemenea conflict.
Nu in ultimul rand, expertii caravanei mobile au cules impresii in urma relationarii cu asistentii sociali din comunele vizitate. Parte dintre acestia au declarat ca deseori, cand se confrunta cu situatii problema in comune, consulta materialele obtinute la sesiunile teoretice despre asistenta sociala sustinute de ONG-uri si si-au manifestat disponibilitatea de a participa la sesiunile de training din cadrul proiectului.
Caravana mobila pluridisciplinara in mediul rural este activitatea prin care se vor oferi servicii de informare si educare unui numar de peste 8700 tineri (16-29 ani), 8700 copii (3-15 ani) si 1740 de parinti/reprezentanti legali din mediul rural, din 93 de comune din judetul Iasi si 81 de comune din jud. Vaslui.
Proiectul este finantat in cadrul apelului „SINERGII PENTRU VIITOR – tineri in situatii de risc” din cadrul Programului RO10 „Copii si tineri aflati in situatii de risc si initiative locale si regionale pentru reducerea inegalitatilor nationale si pentru promovarea incluziunii sociale”, program derulat in cadrul Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European (SEE) 2009-2014.
Sursa: ADV Romania