Îmbătrânirea activă nu este utopie și nici fantasmagorie. Îmbărtrânirea activă este un mod firesc de a menține înaintarea în vârstă, cât mai mult timp cu putință, sinonim cu participarea, demnitatea, independența, auto-realizarea.
Expresia de “îmbătrânire activă” a fost adoptată de Organizaţia Naţiunilor Unite la sfârşitul anilor 90, având la bază recunoaşterea drepturilor vârtsnicilor și valorizarea egalității de șanse, iar provocarea constă în a folosi la maxim potenţialul socio-profesional al vârstnicilor.
Mai mult, conceptul de îmbătrânire activă presupune înaintarea în vârstă în condiţii optime de sănătate, încurajând vârstnicii să rămână cât mai mult posibil actorii propriei vieți, să se implice în activităţi civice și să participe economic în măsura posibilităților.
De ce e atât de importantă această ”îmbătrânire activă”? Ei bine, populația Uniunii Europene (și implicit a României) se află într-un proces suficient de pronunțat de îmbătrânire, ca urmare a natalității scăzute, îmbătrânirii generației ”baby-boom” și creșterii speranței de viață.
Estimările arată că segmentul de vârsta de 65 de ani şi peste va reprezenta, în 2060, mai mult de 29,3% din populaţia UE (faţă de 16%, în 2010). În același timp, populaţia în vârstă de muncă a Uniunii Europene va scădea cu 14,2%, iar sustenabilitatea sistemelor de pensii, de sănătate și de îngrijire poate fi compromisă pe termen lung, deoarece populația activă va scădea și nu va fi în măsură să îndeplinească nevoile numărului tot mai mare de vârstnici.
Îmbătrânirea activă reprezintă o componentă esenţială a strategiei Europa 2020, a cărei reușită depinde în mare măsură de crearea posibilităţii unei contribuţii depline a vârstnicilor în cadrul și în afara pieţei muncii. Persoanelor în vârstă trebuie să li se permită să rămână active ca angajaţi, consumatori, îngrijitori, voluntari și cetăţeni.
Această ”îmbătrânire activă” ne invită să facem pariu cu capacitățile noastre individuale și colective de a trăi mai mult, mai bine și împreună!
Articolul ”Îmbătrânirea activă – pariu pentru o viață mai lungă, mai bună și împreună” este redactat în cadrul proiectului ”FIDELIS: Program integrat de dezvoltare a economiei sociale pentru persoane cu dizabilități și femei în situații de risc”, cod proiect: POSDRU /173/6.1/S/148313, beneficiar: Asociaţia Handicapaţilor Somatici din România, perioada de implementare 29.12.2014- 31.12.2015.
Pentru detalii cu privire la proiectul FIDELIS, contactaţi Asociația Handicapaților Somatici din România, tel: 021 312 27 81 e-mail: ahsr@arexim.ro, site: www.ahsr-fidelis.ro.