Guvernul Austriei finanțează lansarea unei serii de laboratoare performante pentru specialități TIC în colegii şi şcoli profesionale

Din 2014 tinerii înmatriculaţi la specialităţi TIC în cadrul a 4 colegii şi 2 şcoli profesionale beneficiază de condiţii îmbunătăţite de studiu şi şanse mai mari de angajare după absolvire graţie suportului financiar oferit de către Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare în cadrul Proiectului «Îmbunătăţirea calității învățămîntului vocaţional-tehnic în domeniul TIC». În acest sens, miercuri, 19 noiembrie, în incinta Colegiului de Informatică din Chişinău a avut loc evenimentul de inaugurare a primului laborator performant dedicat pregătirii specialiştilor TIC, creat cu suportul ADA.

La evenimentul de lansare au participat Igor Grosu, Viceministru al Educaţiei, Gerhard Schaumberger, Şef al Biroului Agenţiei Austriece pentru Dezvoltare în Republica Moldova, Ana Chiriţa, Director Executiv al Asociaţiei Naţionale a Companiilor din Domeniul TIC şi Vitalie Zavadschi, Directorul Colegiului de Informatică din Chişinău.

În cadrul Proiectului «Îmbunătăţirea calității învățămîntului vocaţional tehnic în domeniul TIC» elevii vor avea posibilitatea să acumuleze cunoştinţe relevante şi să dezvolte abilități practice, ajustate la cerințele curente ale industriei, graţie implementării unui curriculum modernizat, elaborat în strînsă colaborare cu reprezentanţii sectorului privat, îmbunătăţirii metodelor de predare de către profesori în cadrul unor stagii de instruire oferite de companiile TIC, introducerii unor module şi servicii educaţionale adiţionale

Laboratoarele dotate cu echipament şi instrumentariu performant vor susţine şi conferi eficienţă procesului de instruire, contribuind la dezvoltarea unor competenţe practice foarte importante pentru angajarea tinerilor în cîmpul muncii.

Proiectul «Îmbunătăţirea calității învățămîntului vocaţional tehnic în domeniul TIC” se desfăşoară în perioada 1 decembrie 2012 – 31 mai 2015 şi este implementat de către Centrul Educațional Pro Didactica şi Asociaţia Naţională a Companiilor din Domeniul TIC, cu suportul financiar al Agenţiei Austriece pentru Dezvoltare şi în strînsă colaborare cu Ministerul Educaţei al Republicii Moldova. Scopul proiectului îl constituie modernizarea educaţiei TIC şi corelarea acesteia cu cerinţele pieţei forţei de muncă. În rezultatul implementării proiectului, tinerii care absolvesc specialităţi TIC în cadrul instituţiilor vocaţional-tehnice selectate vor beneficia de şanse reale de angajare şi perspective de dezvoltare profesională.

Laboratoare similare vor fi lansate în perioada imediat următoare în cadrul celorlalte 5 instituţii în care este implementat proiectul: Colegiul Financiar-Bancar din Chișinău, Colegiul Politehnic din Bălți, Colegiul Industrial-Pedagogic din Cahul, Școala Profesională nr. 6 din Chișinău, Școala Profesională nr. 5 din Bălţi. Suma totală investită în crearea laboratoarelor este de 140 mii euro.

Sursa: www.allmoldova.com