Femei de succes: valoare dincolo de prejudecata

Se stie, femeile sunt vulnerabile prin definitie, dar… (atentie!), in acest context, nu e loc de conformare, ci (poate) de mai multa rabdare, darzenie si silinta. Iata doar cateva super-exemple de performante feminine care vorbesc despre putere dincolo de vulnerabilitate si despre valoare – dincolo de prejudecata.

Elisa Leonida ZAMFIRESCU (1887 – 1973) este prima femeie inginer din Europa. Nascuta in Galati, intr-o familie de intelectuali cu 11 copii, Elisa indrazneste sa aplice la Scoala de Poduri si Sosele Bucuresti (actuala Politehnica), unde este respinsa din simplu motiv ca e femeie. Insa, prejudecatile vremii nu au oprit-o din visul de a urma o facultate de inginerie, iar la 22 ani pleaca la Berlin si devine prima femeie studenta la Academia Regala Tehnica din Berlin.

Din cauza acelorasi prejudecati, candidatura i-a fost acceptata cu greu si in Germania, iar pe parcursul anilor de studentie a trebuit sa infrunte descurajari din partea colegilor si profesorilor, fiind ignorata si tratata cu superioritate. Abia la sfarsit de facultate ostilitatatea celor din jur s-a transformat in admiratie generala pentru Elisa.

Desi i s-a oferit un post de inginer in Germania, Elisa s-a intors in tara, si a reusit (evident, tot cu greu) sa obtina un post de inginer la laboratorul Institutului Geologic din Bucuresti.

In timpul Primului Razboi Mondial alege sa mearga pe front, unde desfasoara o intensa activitate in cadrul organizatiei „Crucea Rosie“. Aici i s-a incredintat si conducerea unor spitale, pentru activitatea sanitara fiind decorata cu ordine si medalii romanesti si straine.

Dupa razboi, Elisa si-a reluat activitatea la Institutul Geologic, unde a condus un laborator de analize in vederea cunoasterii bogatiilor subsolului Romaniei, elaborand metode originale, rationalizari si studii importante in acest sens.

Elisa Leonida Zamfirescu a contribuit la progresul economiei nationale si la afirmarea stiintei romanesti, prin lucrarile sale originale. Tot ea s-a preocupat de analiza apei potabile, a diverselor minerale, petrol, gaze, carbuni, bituminide solide, roci de constructie si de prepararea minereurilor, semnand 85 000 buletine de analize.

Drept reconoastere a volorii sale, in 1997 a fost instituit „Premiul Elisa Leonida-Zamfirescu“ care se acorda pentru merite in domeniul stiintei si tehnicii personalitatilor feminine.

Aurora GRUESCU (1914 – 2005) este prima femeie inginer silvicultor din lume, prima romanca intrata in Guinness Book. Originara din Bacau, fiica de invatator, Aurora si-a dorit de mica sa urmeze silvicultura, ceea ce a şi facut, in 1933, cand a dat examen la Facultatea de Silvicultura, parte a Politehnicii din Bucureşti, şi a mers la cursuri alaturi de 130 de baieţi care au marginalizat-o si au incurajat-o sa renunte la studii. Abia cand a avut primul post la Casa Padurilor Statului s-a simţit tratata altfel, deşi salariul era mai mic decat o pensie.

Intr-o perioada marcata de prejudecati misogine, o astfel de cariera era considerata tipic barbateasca. De acceasi desconsiderare a avut parte si in timpul regimului comunist, cand a fost expropriata, fiind considerata dusman al poporului.

Aurora Gruescu si-a practicat meseria timp de 23 de ani. Numele sau este legat de primul plan de impadurire naţionala, a condus lucrari de combatere avio-chimica a daunatorilor din padurile infestate din jurul capitalei, a facut inovaţii ce s-au confirmat, legate de lucrarile de mecanizare in combaterea daunatorilor.

Membru de onoare al Societaţii „Progresul Silvic”, filiala Prahova, membru de onoare al Asociaţiei Generale a Inginerilor din Romania, al Ministerului Apei, Padurilor şi Protecţiei Mediului. Ba chiar mai mult, Aurora Gruescu obtine titlul de personalitate a anului 1997 din partea ”The American Biographical Institute” si este detinatoarea Medaliei de Argint la Expoziţia filatelica binaţionala Romania – Israel.

Irina BURNAIA (1909-1997) este prima femeie pilot din lume care a traversat in zbor muntii Carpati. Pe numele adevarat Cioc, Irina s-a nascut in judetul Teleorman, a studiat Ştiinţele Juridice si a lucrat in baroul Ilfov.

Pasionata de aviatie, Irina obtine brevetul gradul I şi II pentru avioanele de turism la varsta de 24 de ani, devenind astfel cea de-a treia aviatoare romanca (dupa Elena Stoenescu-Caragiani şi Ioana Cantacuzino). A efectuat un zbor deasupra Vaii Prahovei, devenind astfel prima femeie care a survolat Munţii Carpaţi.

In anul 1937 a obţinut certificatul de pilot acrobat. A continuat sa realizeze mai multe raiduri: Bucureşti – Roma, Bucureşti – Ankara – Bagdad – Bucureşti sau Bucureşti – Varşovia – Berlin – Amsterdam – Londra şi a participat la Reuniunea Aviatica Internaţionala de la Rimini, Italia (1939), unde a reuşit sa termine toate probele, atragand admiraţia ministrului italian al aerului.

DA, ea este Irina Burnaia – prima femeie pilot din Romania care a efectuat raiduri intercontinentale, prima acrobata din ţara care a participat la mitinguri naţionale şi internaţionale importante, a fost decorata cu ordinul Virtutea Aeronautica de Pace.

Articolul de presa Femei de succes: performanta dincolo de prejudecata este redactat in cadrul proiectului ”FIDELIS: Program integrat de dezvoltare a economiei sociale pentru persoane cu dizabilitati si femei in situatii de risc”, cod proiect: POSDRU /173/6.1/S/148313, beneficiar: Asociaţia Handicapaţilor Somatici din Romania, perioada de implementare 29.12.2014- 31.12.2015.

Pentru detalii cu privire la proiectul FIDELIS, contactaţi Asociatia Handicapatilor Somatici din Romania, tel: 021 312 27 81 e-mail: ahsr@arexim.ro, site: www.ahsr-fidelis.ro.