Intr-o economie de piață din ce in ce mai dinamica si nemiloasa, iata ca regasim curajul economiei sociale de a se dezvolta in cat mai multe sectoare de activitate, alaturi de clasicele afaceri centrate pe profit.
Economia sociala reprezinta o forma alternativa de dezvoltare economica, mai exact – un set de actiuni colective prin care se urmărește obținerea bunăstării sociale, cu referire la imbunatatirea calitatii vietii si oferirea de noi oportunitati pentru grupurile vulnerabile.
De ce economie sociala? Pai simplu! Pentru ca suntem oameni si traim printre oameni! Pentru a gasi solutii noi adaptate problemelor sociale, economice sau de mediu ale comunitatilor! Pentru satisfacerea nevoilor membrilor comunitatilor ignorate sau insuficient acoperite de sectorul public sau privat! Pentru sprijin si coeziune sociala!
Intr-adevar, economia sociala functioneaza conform economiei de piata, insa (atentie!) independent de stat, iar scopul principal al acesteia se axeaza nu pe profit (asa cum am fi tentati sa credem), ci pe beneficiul social. In acest context, profiturile si resursele sunt reinvestite in folosul persoanelor defavorizate intr-un mod ce poate fi verificat.
In Romania, entitățile reglementate juridic corespunzatoare principiilor economiei sociale sunt: organizatiile nonprofit, casele de ajutor reciproc, cooperativele. Pe langa acestea, se inscriu si alte forme de organizare cu activitati relevante pentru acest domeniu: unitatile protejate autorizate (UPA), societatile cu obiectiv social etc.
Vestea buna este ca economia sociala ocupa un loc important in politicile si strategiile implementate la nivel national si european, beneficiind de sprijin pentru promovare si dezvoltare. Drept martuirie stau proiectele POSDRU de tip strategic, cofinantate din Fondul Social European, DMI 6.1 „Dezvoltarea economiei sociale”.
Un exemplu in acest sens este proiectul ”FIDELIS: Program integrat de dezvoltare a economiei sociale pentru persoane cu dizabilitati si femei in situatii de risc”, cod proiect: POSDRU /173/6.1/S/148313, beneficiar: Asociatia Handicapatilor Somatici din Romania, perioada de implementare 29.12.2014- 31.12.2015.
Proiectul FIDELIS prevede dezvoltarea economiei sociale si promovarea unei societati incluzive prin facilitarea accesului pe piata muncii pentru un numar de 144 de persoane si prin infiintarea a 4 structuri de economie sociala (3 in mediul rural) si valorificarea fortei de munca prin crearea a 46 locuri de munca (dintre care 25 pentru persoane apartinand grupurilor vulnerabile) in regiunile Bucuresti-Ilfov si Sud-Muntenia.
Doua dintre cele patru structuri de economie sociala (SES) infiintate in cadrul proiectului FIDELIS functioneaza ca centre de recuperare ambulator si ingrijire la domiciliu. Un altul, desfasoara servicii de tipografie si imprimare. Cel de-al patrulea SES este de tip complex sportiv – „Centru de intretinere fizica si sport”, concentrat pe activitati sportive si furnizarea de servicii de intretinere fizica si masaj corporal.
In loc de concluzie, accentuam ideea ca afacerile sociale si antreprenoriatul social pot reprezenta economia viitorului, alaturi de clasicele afaceri centrate pe profit. E in puterea noastra sa construim o societate democratica bazata pe solidaritate si responsabilitate sociala!
Pentru mai multe informatii cu privire la economia sociala, a se consulta legea nr. 219/2015 privind economia sociala, care va intra in vigoare de la 27.08.2015.
Pentru detalii cu privire la proiectul FIDELIS, contactati Asociatia Handicapatilor Somatici din Romania, tel: 021 312 27 81 e-mail: ahsr@arexim.ro, site: www.ahsr-fidelis.ro.