Centrul de Resurse Juridice a organizate in data de 21 februarie 2017, la hotel Ramada Iași City Center, dezbaterea „Excluziunea educațională – cartografierea cauzelor și identificarea soluțiilor”.
În prezent, în România, elevii se confruntă cu o serie de vulnerabilități. Sunt copii afectați de sărăcie (iar în România, aproape jumătate din copii se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, conform Eurostat), copii romi, copii cu dizabilități, cu cerințe educaționale speciale (C.E.S.), copii LGBT, iar enumerarea poate continua. Copiii cu dizabilităţi sunt aproape absenţi din şcolile de masă, iar numeroase rapoarte arată discriminarea şi segregarea copiilor romi.
Prin aceasta dezbatere, a fost auzită vocea tuturor actorilor relevanţi: asociaţii de părinţi, ONG-uri care oferă servicii sociale/reprezintă grupuri vulnerabile, asociaţii de cadre didactice la nivel local, asociaţii de elevi, autorităţi locale implicate în procesul de asistenţă socială și învățământ. Scopul întâlnirii a fost acela de a identifica principalele probleme care afectează educația copiilor din grupul vulnerabile și de a creiona propuneri concrete de acţiune şi remediere.
Dezbaterea a fost realizată în cadrul proiectului Educația fără discriminare este și treaba mea!, implementat de Centrul de Resurse Juridice și co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Mai multe informații la www.educatiefaradiscrimina