Într-una dintre întâlnire cu elevii de clasa a VIII-a de la Şcoală “Grigore Ureche” din Ceplenita am discutat cu copiii despre visele lor, despre lucrurile interesante pe care le-au făcut sau urmează să le facă, despre satul lor natal, familie şi valori, dar şi despre motivația lor de a participa la programul de afterschool. Am aflat de la ei lucruri cel puţin interesante. Toţi s-au născut în Ceplenita şi învață la şcoală “Grigore Ureche”, au între 14 şi 15 ani, iar satul în care s-au născut este locul de care li se leagă cele mai multe amintiri, acolo este familia lor, acolo au copilărit, acolo locuiesc, acolo este este locul din care vor să plece sau de unde vor să pornească către o nouă viaţă.
Copiii au vise tot aşa cum au şi “oamenii mari” și au vise mărețe. Cineva, cândva spunea că dacă îndrăznești să visezi la lucruri mari şi să ceri totul de la viaţă vei primi foarte puțin din acestea, însă dacă ceri puţin, atunci nu vei primi nimic. Visele copiilor sunt mari şi noi sperăm să devină realități în curând. Cert este că toţi au planuri măreţe de carieră. Unii vor să fie pictori, alţii avocați, iar alţii manageri, în vreme ce alţii visează să devină oameni mai buni, oameni de calitate.
Lucrurile pe care ei le fac cu drag sunt: pictură, dans, sport, gătit, cântat, jucat fotbal, citit şi de ce nu, “visat cu ochii deschiși” la viitor.
La ce se pricep copiii noștri? Ei bine, ei zic că se pricep cel mai bine la fotbal, la dans, la treburile gospodărești, la învățat, la sprijinitul prietenilor aflaţi în dificultate, etc.
La întrebarea “care este cel mai interesant lucru pe care le-ai făcut?”, ei ne-au dat următoarele răspunsuri: am învățat să merg pe role, am fost la munte, am fost în club, am mers cu ATV-ul sau au zis că nu consideră că au făcut ceva destul de interesant până în acest moment.
A venit şi momentul în care i-am întrebat ce ar schimbă la ei dacă ar putea. Se pare că unii şi-ar schimbă comportamentul, alţii ar vrea să devină mai atenţi cu cei din jur, iar alţii să înveţe mai mult.
Motivaţia lor de a veni la afterschool este dată, în general, de faptul că aici interacționează cu oameni care le-au devenit prieteni, au de câştigat în urmă acestei experienţe, participa la activităţi interesante, învaţă lucruri noi.
Dornici de a-şi face prieteni şi de câştigă noi experiente, copiii vin cu drag la afterschool pentru că vor să întâlnească oameni care să îi accepte aşa cum sunt, care vor la rândul lor să îi cunoască, care să îi ajute să se schimbe în bine sau care să le împărtăşească hobby-urile şi pasiunile.
Mai multe informații despre proiect: Proiecte in derulare
Balan Carmen-Alexandra, voluntar Fundația COTE