Controlul medical periodic te salvează!

Acesta a fost mesajul promovat de echipa care a implementat mini-proiectul ”Sănătatea ta contează!”, în dorința lor de a își convinge colegii de importanța controlului medical periodic.

În cadrul mini-campaniei de promovare a sănătății desfășurată în Colegiul Tehnic GH. Asachi si Colegiul Tehnic Ion Holban, din Iași, membrii echipei au realizat, pe lângă sesiuni de informare și un mini-studiu. Au dorit să afle ce știu colegii lor despre problemele de sănătate specifice vârstei lor și părerea acestora despre controlul medical periodic.
Pentru aceasta au aplicat 97 de chestionare în rândul participanților la sesiunile de informare, 49 de băieți și 48 de fete cu vârsta cuprinsă între 14-21 ani.

Mai mult de jumătate dintre tinerii respondenți au zis ca merg la medic doar atunci când au o problemă de sănătate(53%). Afecțiunile aparatului respirator (răceala, gripa, bronșita) au fost identificate de tineri drept principalele boli care apar(25% dintre cei care au răspuns), urmat de cancer si tuberculoză(câte 10%). Multi dintre elevi nu au răspuns la întrebarea despre bolile care apar în rândul tinerilor(28%), aceasta atitudine putând fi interpretata prin faptul ca nu știau care sunt bolile ce apar la tineri.

Cu toate ca cea mai frecventă boală identificată de tineri au fost afecțiunile aparatului respirator, cei mai multi au zis că cea mai frecventă cauză a îmbolnăvirilor ar fi fumatul(19%). Un procent mare dintre tineri nu au reușit să identifice cauzele îmbolnăvirilor(32%).

Chiar dacă tinerii zic că este important sa mergi cel puțin o dată pe an la medic (89% dintre ei), mai mult de jumătate merg la medic doar atunci când au o problemă de sănătate.

Acest mini-studiu nu respectă criteriile de eșantionare și nu poate fi considerat reprezentativ la nivelul tinerilor din România sau măcar din municipiul Iași, dar noi considerăm că indică o necunoaștere a bolilor specifice adolescenților, a cauzelor acestora și a măsurilor de prevenire. Acestea pot fi teme pentru acțiunile de educație pentru sănătate realizate în școală.

Detalii privind rezultatele mini-studiului realizat de acești tineri găsiți aici.

Proiectul ”Sănătatea ta contează” este unul dintre cele 10 mini-proiecte câștigătoare în Concursul ”Îmi pasă, mă implic!”, în domeniul Sănătate.

De apreciat faptul că acești tineri au identificat o problemă reală și au avut inițiativa de a încerca, pe măsura puterilor lor, să schimbe ceva în atitudinea față de sănătate în rândul colegilor lor. Pentru a fi si mai convingători, pe lângă informațiile și materialele pregătite pentru sesiunea de informare, ei au apelat și la un specialist. Doamna Dr. Roxana Clim – medic de familie – a răspuns cu mult entuziasm cererii tinerilor din echipa de implementare de a-i ajuta în activitatea de informare.

Rezultate:
•    104 elevi din clasele IX – XII și 2 cadre didactice participante la informare
•    10 afișe distribuite
•    100 de pliante cu rezultatele mini-studiului

Raport mini- studiu

Activitatea a fost realizată în cadrul proiectului Îmi pasă, mă implic! – Cooperare transfrontalieră pentru incluziunea socială a tinerilor vulnerabili, derulat de Fundația COTE și CSSCF Republica Moldova. Cod proiect: MIS ETC 2011.

Proiectul, cu o durata de 14 luni, este finanțat de Uniunea European prin Programul Operațional Comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007-2013.  Îmi pasă, mă implic! vizează creșterea capacității tinerilor vulnerabili din zona transfrontalieră România – Moldova de a se implica activ în viața comunității..

GRANIȚE COMUNE. SOLUȚII COMUNE.
www.ro-ua-md.net