Ce provocări întâmpină tinerii din Republica Moldova care sunt în căutarea unui loc de muncă

 

În cadrul unei mese rotunde, membri ai Consiliului Național al Elevilor din școli profesionale și colegii, reprezentanții societății civile și companiilor naționale au discutat despre oportunitățile de angajare și necesitățile pieței forței de muncă din Republica Moldova, relatează UNIMEDIA.

La ședință, membrii CNE au vorbit despre cât sunt de pregătiți absolvenții să se angajeze în câmpul muncii și despre oportunitățile, dar și provocările de angajare ale absolvenților de școli profesionale și colegii.

„Sunt puțini profesori care ne orientează în alegerea cel puțin a domeniului în care putem activa. Sunt puțini profesori care ne ajută, prin tehnici elementare – teste, discuții – să ne cunoaștem. Iar autocunoașterea, după cum am discutat și azi, este foarte importantă atunci când vrei să te angajezi undeva”, afirmă Cristina Aftenii, membră a consiliului.

Potrivit invitaților, pregătirea tehnică pe care o au elevii la școală este insuficientă pentru a convinge un angajator să ofere un loc de muncă unui candidat.

Tatiana Șevcenca, reprezentant Ad Astra, a menționat despre „un studiu internațional care arată că pe lângă cunoștințe și abilități tehnice, angajatorii sunt în căutarea persoanelor care știu cum să medieze o situație de conflict, cum să ieie decizii în timp scurt, cum să comunice asertiv. Reiese că dacă școala ne oferă doar cunoștințe, cealaltă parte trebuie să ne-o dezvoltăm noi ?!”.

Experiența de muncă este un alt criteriu de angajare, însă, așa cum spun membrii consiliului, lipsa sau prezența ei fac parte dintr-un cerc vicios: „Nu avem experiență pentru că nu ne putem angaja și invers, nu ne putem angaja pentru că nu avem experiență”.

Dumitru Știrbalov, membru CNE, este de părerea că „stagiile de practică sunt prea scurte pentru a reuși să învățăm să facem ceva practic. Timp de un an, doar în 2 săptămâni putem învăța cum se lucrează. Vă dați seama că nu este suficient”.

Datele oferite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă arată că la nivel naţional, pentru persoanele cu studii superioare şi medii de specialitate sunt oferite 2456 locuri de muncă, ce constituie 29% din numărul total de locuri de muncă vacante. Pentru persoanele cu studii medii generale şi secundar profesionale ANOFM oferă 6141 locuri de muncă, ce constituie 71% din numărul total de locuri de muncă vacante

Sursa: www.unimedia.md