Începand cu data de 16 iunie 2015, echipa proiectului «Parteneriat pentru incluziune» incepe activitatile de informare in mediul rural, prin intermediul Caravanei mobile pluridisciplinare in mediul rural.
Astfel, vom veni in sprijinul tinerilor din toate comunele din judetele Iasi si Vaslui, cu informatii despre ”consumul de droguri”, ”educatie parentala”, ”educatie sexuala”, ”violenta domestica”, ”orientare in cariera”, ”drepturile persoanelor cu dizabilitati”, ”efectele migratiei/remigratiei in randul copiilor cu parinti plecati la munca in strainatate”.
In 16 iunie caravana va fi prezenta in comuna Rediu Iasi si in 17 iunie in comunele Baltati si Ion Neculce –judetul Iasi, temele abordate de expertii organizatiilor partenere fiind: educatie sexuala, educatie pentru copiii cu parinti in strainatate, combaterea violentei, orientare in cariera si drepturile persoanelor cu dizabilitati.
Timp de un an de zile, caravana mobila de informare va fi modalitatea prin care specialist in asistenta sociala vor acorda servicii direct beneficiarilor din rural in domenii de larg interes, incercand astfel sa raspunda unei nevoie accentuale de educatie pe acele segmente.
Proiectul ”Parteneriat pentru incluziune” este derulat de un consortiu de 9 institutii – Fundatia ”Alaturi de Voi” Romania-promotor, in parteneriat cu DGASPC Iasi, DGASPC Vaslui, Asociatia Alternative Sociale, Asociatia Salvati Copiii, Fundatia COTE, Fundatia Bethany, Fundatia Star of Hope Romania si Fundatia World Vision Romania, birourile Iasi si Vaslui, si propune activitati complexe pentru imbunatatirea integrarii sociale si profesionale a tinerilor cu varste cuprinse intre 16-29 ani, din grupuri vulnerabile din jud. Iasi, Vaslui, Constanta si Mures, in special din mediul rural.
”Parteneriat pentru incluziune” va permite si profesionalizarea unui numar de 100 asistenti / lucratori sociali si 100 cadre didactice din cele 174 de comune din jud. Iasi si Vaslui in domenii care sa-i sprijine direct in oferirea de servicii de calitate pentru tinerii aflati la risc. Echipa de implementare va face parte din comitetul de monitorizare si interventie rapida infiintat pe proiect pentru o coordonare si o referire mai buna a cazurilor sociale, respectiv va lucra sub coordonarea DGASPC Iasi si Vaslui la realizarea planului anual de servicii sociale, prevazut ca obligatie de catre Legea Asistentei Sociale.
Valoarea proiectului este de 2.454.933,99 lei, din care 245.493,40 lei, va fi asigurata de catre parteneri ca si contributie proprie.Proiectul este finantat in cadrul apelului „SINERGII PENTRU VIITOR – tineri in situatii de risc” din cadrul Programului RO10 „Copii si tineri aflati in situatii de risc si initiative locale si regionale pentru reducerea inegalitatilor nationale si pentru promovarea incluziunii sociale”, program derulat in cadrul Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European (SEE) 2009-2014.