AHSR – se prezintă la 24 de ani de activitate

Dincolo de statutul de organizație neguvernamentală, nonprofit, națională, Asociația Handicapaților Somatici din România (AHSR) este o emblemă a ideii de umanitarism și deschiderea spre bine acordată persoanele cu nevoi speciale: persoane cu dizabilităţi, bolnavi cronic, bătrâni și alte grupuri defavorizate.

De 24 de ani încoace, mai exact – din 1991, AHSR militează pentru îmbunătățirea condițiilor de viață, recuperarea medicală și reintegrarea socio-profesională a tuturor persoanelor cu nevoi speciale din România, indiferent de gen, vârstă sau convingere religioasă.

AHSR oferă o serie largă de servicii socio-profesionale acreditate, printre care: asistență socio-medicală; recuperare și reabilitare; îngrijire la domiciliu; consiliere socială; informare, consiliere şi mediere profesională; centre de zi etc.

Realizările înregistrate de-a lungul anilor denotă atât spiritul activ al Asociației, cât și dragostea pentru semeni. Este important de știut că în cadrul AHSR funcționează Centrul de Recuperare și Reintegrare Socială, iar de serviciile Asociației au beneficiat peste 10.000 de persoane defavorizate din întreaga țară.

Notabil este și faptul că în 1998, AHSR a înființat prima Agenție Națională de Îngrijire la Domiciliu pentru persoanele cu dizabilități și persoane cu mobilitate redusă, iar din 2006 – Asociația încheie anual contracte cu CASAOPSNAJ pentru furnizarea de servicii medicale în asistență medicală primară și cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București pentru furnizarea de servicii medicale în asistență medicală de specialitate în recuperare, atât la sediul organizației, cât și la domiciliul solicitanților (fizioterapie, kinetoterapie, masaj medical).

Alte tipuri de realizări au fost atinse prin implicarea în proiecte POSDRU, precum: ”Hai să dăm mână cu mână, să pășim în viață ÎMPREUNĂ” (2009-2011) – în care s-a încurajat accesul pe piața muncii a tinerilor proveniți din instituțiile de plasament și a tinerilor cu dizabilități; “Femei de carieră de ieri, de azi și de mâine” (2010–2012) – proiect ce a vizat creșterea gradului de acces pe piața muncii a femeilor de diferite etnii și imigrante; “INSERT – Construirea unei rețele de reabilitare și integrare profesională pentru persoanele cu dizabilități din România, în vederea îmbunătățirii accesului acestora pe piața muncii” (2011-2013) – proiect strategic de integrare pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități.

În prezent, AHSR implementeză proiectul ”FIDELIS: Program integrat de dezvoltare a economiei sociale pentru persoane cu dizabilități și femei în situații de risc” – proiect dedicat dezvoltării economiei sociale și promovării unei societăți incluzive.

În concluzie, ”pentru cei nefamiliarizați cu genul de activitati de care ne ocupăm, este vorba despre muncă susținută, zi de zi, despre o mare putere și forță de a învinge obstacolele – nu puține, dealtfel – despre a ști să fim mereu zâmbitori ori de câte ori ni se adresează persoane cu nevoi speciale. Însa probabil că în primul rând este vorba de SPERANȚĂ. Precum Pasarea Phoenix ce renaște iar și iar din propria-i cenușă – oferindu-ne un legendar exemplu despre ceea ce înseamnă a nu renunța, ci a spera mereu – Asociația noastră dovedește an de an că nădejdile tuturor celor care apelează la noi sunt cu adevarat intemeiate!”, Maria Cozea, Președinte și membru fondator AHSR.

Articolul de presă ”Asociația Handicapaților Somatici din România: istoric, misiune, realizări” este redactat în cadrul proiectului ”FIDELIS: Program integrat de dezvoltare a economiei sociale pentru persoane cu dizabilități și femei în situații de risc”, cod proiect: POSDRU /173/6.1/S/148313, beneficiar: Asociaţia Handicapaţilor Somatici din România, perioada de implementare 29.12.2014- 31.12.2015.

Pentru detalii cu privire la proiectul FIDELIS, contactaţi Asociația Handicapaților Somatici din România, tel: 021 312 27 81 e-mail: ahsr@arexim.ro, site: www.ahsr-fidelis.ro.