Alaturi de ”Egalitatea de şanse”, ”Dezvoltarea durabila”, ”Inovatie si TIC”, ”ABORDAREA TRANSNATIONALA” reprezinta un obiectiv orizontal important inscris in majoritatea proiectelor POS DRU si, implicit in proiectul POSDRU/173/6.1/S/148943 ”$E$-Sustinere Economicasi Sociala pentru persoane vulnerabile”; lider de parteneriat: Federatia „Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania” (ONPHR); perioada de implementare: dec. 2014–dec. 2015.
Abordarea transnationala consta in valorizarea experientei partenerului european in lucrul cu grupurile vulnerabile, adaptarea acesteia la specificul regional prin contributia echipei de proiect si membrilor parteneriatului transnational pentru incluziune sociala si diseminarea informatiei.
Partenerul transnational al proiectului $E$, implementat in regiunile BI, SM, SE si NV, este Centrul de Reabilitare Profesionala Gaia (CRPG) din Portugalia – organizatie publica, cu o experienta de peste 20 ani in domeniul social, creata pe baza unui acord intre stat si doua ONG-uri. CRPG se implica in solutionarea cazurilor sociale pe mai multe axe de interventie, cu accent sporit pe reinsertia pe piata muncii a persoanelor cu dizabilitati de tip congenital sau dobandite.
Sistemele de referinta conceptuala pe care CRPG le urmeaza sunt Conventia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati, modelul biopsihosocial si de calitate a vietii, capacitatea si autodeteminarea persoanelor si incluziunea activa, iar modelul de interventie este unul care se bazeaza pe actiunea timpurie, pe evaluarea individuala a nevoilor fiecarui beneficiar si pe analiza potentialului persoanelor cu dizabilitati.
Referitor la rezultatele CRPG, in 2014 centrul a acordat sprijin pentru un numar de peste 1900 de persoane, iar gradul de incluziune activaa fost atins in proportie de 54%.
In perioada 26-30 octombrie 2015, in cadrul proiectului $E$, a fost organizata o vizita de studiu la sediul partenerului transnational C.R.P.G. din Portugalia, cu participarea a 22 de membri ai echipei de proiect si manageri de structuri de economie sociala, iar vineri 27 noiembrie 2015, CRPG a sustinut un workshop cu tema ”Modele de buna practica in managementul economiei sociale”.
Printre lectiile invatate subliniem importanta individualizarii procesului de recuperare a persoanei aflate in nevoie, cu puncte de interventie ce pornesc de la evaluarea impactului dizabilitatii, a potentialului si a nevoilor de reabilitare.
Cu diverse domenii de activitate (spalatorie ecologica, amenajari peisagistice, prelucrarea lemnului, gradinita unde copiii fara dizabilitati pot fi inscrisi alaturi de cei care prezinta dizabilitati etc.), interprinderile sociale infiintate de CRPG functioneaza pe acelasi model centrat pe necesitatile individuale ale beneficiarilor, iar una dintre activitatile esentiale de economie sociala este colaborarea cu entitatile private.
Trebuie mentionat si faptul ca statul portughez asigura protectie sociala timp de un an si subventioneaza costurile salariale pentru persoanele reintegrate pe o perioada determinata, iar interventia din partea companiilor de asigurari (precum accidente de munca sau persoane asigurate privat) este stabilita conform necesitatilor specifice fiecarui caz in parte. Perioada acordata reintegrarii unei persoane pe piata muncii este de 6 luni de la inregistrarea in centru, fiind urmata de perioada de follow-up de pana la aproximativ 1 an.
In concluzie, consideram ca participarea unui partener transnational in implementarea proiectului $E$ este un beneficiu important, prin care se asigura transfer continuu de know-how,alimentarea procesului de realizare a SES-urilor infiintate in cadrul proiectului si limitarea erorilorde functionare.
Existenta unui model verificat in timp si dovedit a fi sustenabil la nivel european, incurajeaza crearea unor afaceri sociale valabile si in Romania, suportul partenerului transnational reprezintand o sansa de dezvoltare a capacitatii organizatiilor partenere de a se implica activ in promovarea ocuparii si incluziunii sociale.
Sursa: Federatia „Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania”