Școala de vară pentru viitorul tău profesional!

În perioada 22-26 august, în cadrul Școlii de Vară Interculturale ”Educație pentru viitorul tău” specialisti de la Fundatia COTE si World Vision au  facilitat, formarea a 20 de tineri de diferite etnii din județul Vaslui pentru a deveni peer-educatori în comunitatile din care vin. Tema de instruire a fost Orientare in cariera si integrare socio-profesională.

Nu întâmplător unul dintre formatori a fost un specialist din cadrul Fundației COTE, organizatie cunoscută pentru experienta în domeniul serviciilor de de pregătire pentru angajare si de mediere pe piața muncii pentru tineri vulnerabili.

Pentru participanții la acest curs a fost o experiență binevenită. Într-o atmosferă stimulativă pentru reflectie si dialog au avut ocazia să se gândească  la propriul viitor și să dobândească informații, să își construiască noi perspective asupra modului în care ne alegem domeniul profesional si locul de muncă, asupra procesului de căutare  a unui loc de muncă, să identifice aspecte importante pentru  acomodarea si integrarea profesională.

Nu e suficient ca tinerii să știe cum arată un CV,  e important să învețe câteva regului pentru ca CV-ul lor să fie convingător.

Nu e suficient să știe care sunt metodele de căutare a locului de muncă, e esential să exerseze, să descopere informatiile de care au nevoie pentru a alege locul de muncă pe care sa-l acceseze și să fie pregătiti să le afle în discutia telefonică cu angajatorul.

Foto 1Nu e suficient să știe că vor merge la interviu, e important să aibă ocazia să să identifice și  exerseze posibile întrebări, să găsească răspunsurile cele mai potrivite pentru ei, să anticipeze și să găsească cel mai potrivit mod de a atenua emoțiile sau reactiile nepotrivite.

Drumul de la tânăr absolvent al scolii la tânăr angajat e un pas important pe drumul maturizarii si devenirii ca adult autonom si responsabil.  Mărturiile tinerilor participanți la acest curs demonstrează că  au conștientizat seriozitatea dar și complexitatea procesului de integrare pe piata muncii și că se simt mai pregătiți pentru această etapă din viața lor. Atât în ce privește propria integrare profesională cât și pentru implicarea în formarea, ca peer-educatori, a  altor tineri din comunitatea lor.

”Mi-a plăcut pentru ca am avut libertatea de a adresa toate intrebările care mi-au venit în minte. M-am simțit foarte comod iar asta este o realizare, deoarece îmi este dificil să vorbesc în fața unui public, de cele mai multe ori.”

”Mi-am creat o imagine despre postul pe care vreau să  îl ocup.”

 ” Mie mi-au placut activitatile pentru că am  învățat să  cooperam în echipa, am aflat lucruri noi despre contractul de munca, CV și interviu”

foto 3 ”Acum știu cum să mă comport la un interviu, ce intrebări trebuie sa pun, cum să imi caut un loc de muncă. Înainte de alegerea unui loc de munca știu la ce trebuie să mă gândesc. Mi-a placut libertatea pe care am avut-o, am vorbit deschis, mi-a placut calmul de care ați dat dovada. M-ați ajutat să imi dau seama ce trebuie sa fac când imi voi alege un loc de munca”

 

” Ma bucur ca am participat la aceste activitati.  Activitatea m-a facut să mă gandesc serios la viitorul meu și m-a ajutat să descopar cum voi rezolva probleme legate de angajare. A fost o ocazie din viața mea care m-a ajutat să îmi construiesc caracterul si punctualitatea.”

Foto 5Evenimentul, organizat de ADV Romania, a avut loc la Hotel Bucium Iasi, si face parte din proiectul “Parteneriat pentru incluziune”, derulat de un consortiu de 9 institutii: Fundatia ”Alaturi de Voi” Romania-promotor, in parteneriat cu DGASPC Iasi, DGASPC Vaslui, Asociatia Alternative Sociale, Asociatia Salvati Copiii, Fundatia COTE, Fundatia Bethany, Fundatia Star of Hope Romania si Fundatia World Vision Romania, birourile Iasi si Vaslui.

Proiectul este finantat in cadrul apelului „SINERGII PENTRU VIITOR – tineri in situatii de risc”, din cadrul Programului RO10 “Copii si tineri aflati in situatii de risc si initiative locale si regionale pentru reducerea inegalitatilor nationale si pentru promovarea incluziunii sociale”, program derulat in cadrul Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European (SEE) 2009-2014.

Pentru informatii despre Scolile de vară, dar si despre celelalte activități ale proiectului accesati www.proincluziune.ro

Scoala de vară, pasul spre o altă lume