”Clacă la Goruni” – schimb de experiență și teambuilding transfrontalier

 O întâlnire cu rezultate imediate

Pe 13 iunie,  când mi s-a oferit posibilitatea de a o cunoaște pe Doamna Cecilia Graur – Președinte al Fundației de caritate Moldova din Bălți, Republica Moldova nimic nu prevestea că, în mai puțin de două săptămâni, vom realiza deja o primă activitate în colaborare.

O idee apărută mai mult în glumă s-a concretizat într-un schimb de experiență și team-building între 14 tineri:  10 tineri voluntari din Bălți, Republica Moldova și 4 tineri voluntari ai Fundației COTE, desfășurat în perioada 25-26 iunie în Iași.

Claca reinventată

Cum a căpătat această activitate denumirea de CLACĂ și mai ales cum de am păstrat-o? Pentru că reflecta cel mai bine semnificația unui obicei românesc vechi de ”muncă colectivă benevolă prestată de țărani pentru a se ajuta unii pe alții și care adesea este însoțită ori urmată de o mică petrecere, de glume, povestiri”.

Un obicei tradițional în satele românești care s-a pierdut în timp, dar pe care noi l-am reinventat într-un inedit schimb de experiență și team-building.

13533178_624948814334577_7863485924744729293_n

În ce a constat această clacă reinventată? Într-un team-building organizat sub forma unei activități de curățare a câtorva zone din curtea Casei din Goruni a Fundației COTE.  A urmat o mică petrecere în aer liber, cu grătar și multă veselie, dar și cu scurte povestiri despre proiectele și activitățile de voluntariat din cadrul celor două organizații.

Am încheiat cu o altă activitate, de data asta una în care tinerii au fost provocați să își pună în valoare creativitatea, inventivitatea și abilitățile de organizare a unor mici probe și jocuri sportive. Un prilej de relaxare activă  dar și evidențiere a spiritului ludic dar și a spiritului de competiție, a abilităților de lucru în echipă.   În același timp a fost un prilej de discutare a elementelor de care trebuie să ținem seama când desfășurăm jocuri cu copiii. Cei mai mulți dintre acești tineri u o experiență bogată în organizarea de activități și evenimente educațional-recreative pentru copiii cu  dizabilități sau proveniți din medii dezavantajate. Fiecare dintre noi a  avut de câștigat în urma acestei activități.

13557709_624950894334369_176863295743887438_nTinerii voluntari au avut ocazia:

  • Să se cunoască mai bine unii pe alții;
  • Să descopere sau să își consolideze elementele care transformă un grup într-o echipă și să experimenteze noi contexte de muncă în echipă eficientă;
  • Să petreacă momente vesele în cadrul natural pitoresc din Goruni, să lege noi prietenii și să savureze o masă cu  preparate la  grătar după o rețetă doar de oaspeți cunoscută.
  • Să viziteze orașul Iași.

Fundația COTE a  beneficiat de ajutor  dar și de bucuria de a fi putut oferi grupului de tineri posibilitatea acestui schimb de experiență, team-building în Iași.

Cu toții am rămas cu mai multe informații  despre activitatea specifică fiecărei organizații –Fundația de caritate Moldova, fondată de 3 asociații din Republica Moldova și Fundația COTE, din Iași România, dar mai ales cu certitudinea că acesta a fost doar începutul unei frumoase colaborări.

clacaCe m-a impresionat cel mai mult?

Dincolo de entuziasmul pe care îl întâlnești în general la  voluntari, am admirat determinarea și bucuria cu care acești tineri s-au organizat, au muncit și m-ai ales s-au distrat muncind din greu. Au trăit fiecare moment al zilei cu zâmbetul pe buze și cu o atitudine de valorizare a lucrului temeinic, făcut prin muncă și sârguință, cu dorința de a reuși ceea ce și-au propus și de a și de găsi soluții cele mai bune cu resursele avute la dispoziție.

Claca 2Când efortul e perceput ca un preț normal pentru reușită, iar atitudinea pozitivă însoțește orice acțiune, energia generată nu poate fi decât una creativă și constructivă, iar rezultatul unul de succes!

Mulțumiri speciale

Mulțumim Inei Paladi care a mediat  întâlnirea dintre reprezentanții Fundației de caritate Moldova, Asociației Obștești Altair Z și Fundația COTE.

Mulțumim DGASPC Iași (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului) Iași care a asigurat cazarea pentru o noapte a oaspeților noștri din Bălți, Republica Moldova.

Alis Ghebuță, Fundația COTE