Apa, gaz si drumuri bune – nevoile ‘de baza’ in mediul rural din regiunea Nord- Est

Salvati Copiii Iasi a realizat un studiu-diagnostic privind nevoile de servicii sociale si de securitate comunitara din mediul rural din Regiunea Nord-Est. Primele trei probleme identificate tin insa de nevoile elementare care pot ajuta la dezvoltarea comunitatilor rurale izolate.

In ierarhia problemelor si nevoilor prioritare ale satenilor din Regiunea de Nord-Est, pe primele pozitii se situeaza introducerea alimentarii cu apa potabila si gaz metan a localitatilor, imbunatatirea starii drumurilor din interiorul comunei si spre celelalte localitati, precum si existenta canalizarii.

Practic, primele cinci variante clasificate de raspuns insumeaza mai mult de 80% din optiunile respondentilor, fapt care demonstreaza importanta foarte mare acordata acestor posibile schimbari in mediul rural.

Principalele probleme identificate

Problemele legate de calitatea infrastructurii rutiere si accesul la utilitati sunt probleme mai presante in comparatie cu problemele de securitate comunitara (siguranta publica, iluminat public) sau cu accesul la serviciile de asistenta sociala. Pe locurile doi si trei sunt probleme care tin de accesul la utilitati: alimentarea cu apa potabila, respectiv, canalizarea.

Alimentarea cu apa potabila a fost nominalizata ca prima mentiune de 30,3% dintre respondenti, pe cand starea drumurilor din interiorul comunei a primit 25,3% de raspunsuri, iar canalizarea 16,7%.

Studiul a fost realizat de Salvati Copiii Iasi in 2015 in zona de Nord-Est vizand identificarea comunitatilor rurale izolate si principalele nevoi ale acestora.

Definirea izolarii

Toate situatiile in care intre o comunitate sateasca oarecare si satul resedinta de comuna exista mai mult de 7-8 kilometri au fost delimitate ca ‘sate izolate’. Nivelul subiectiv al izolarii sporeste in masura in care calitatea drumurilor de acces si numarul posibilitatilor de transport spre localitatile de acest tip sunt nesatisfacatoare, iar problemele sociale si de securitate de rezolvat sunt numeroase.

Mediul rural din Regiunea Nord-Est este relativ izolat spatial (comuna izolata de localitati urbane pe o raza de 25-30 de km) si accentuat izolat administrativ (comuna aflata la o distanta pe sosea de muncipiul resedinta de judet mai mare de 30 km).

Izolarea nu este doar fizica, ci si psihica, culturala, profesionala. Depopularea a lasat satele si mai dispersate de cum erau, cu o perceptie marita a izolarii celor care raman. Unii oameni resimt lipsa comunicarii mai ales atunci cand apar probleme legate de aprovizionare, de ingrijirea sanatatii etc., fapt care poate induce nesiguranta si teama, tulburari psihice, nevroze astenice, dar si alte disfunctii identificate de catre sociologi: celibatul (mai frecvent in zonele rurale), alcoolismul, perversiunile sexuale, chiar incestul.

Studiul poate fi consultat pe site-ul Salvati Copiii Iasi (http://www.scoalamobila.ro) si a fost realizat in cadrul proiectului “Servicii sociale inovative pentru comunitatile rurale izolate din Regiunea Nord-Est”, cod proiect RO2013_C4_13, finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org.

Sursa: StiriONG