Ceață, frig, nori cenușii, niciun semn că soarele își va arăta fața. Mohorâtă și rece, așa a început ziua de vineri, 6 noiembrie, planificată de Fundația COTE pentru excursia ”O zi în Iași” destinată copiilor din programul afterschool din Școala ”Grigore Ureche” Ceplenița. Totuși, pentru cei 23 de copii, elevi în clasele V-VIII, a fost o zi foarte frumoasă, plină de căldură și multe momente amuzante.
O excursie banală pentru copiii care au obișnuința călătoriilor frecvente prin țară și dincolo de granițele ei. O zi specială pentru acești copiii care călătoresc mai mult prin împrejurimile satului sau în imaginație.
”Mi-am dorit ca această zi să vină cât mai repede” ne-a spus o fetiță de clasa a V-a.
S-au trezit dimineața devreme, nerăbdători să își înceapă călătoria spre Iași. Au venit cu trenul însoțiți de două dintre cadrele didactice. Aici au fost întâmpinați de angajați și de voluntari ai Fundației COTE, binecunoscuți și dragi copiilor de la activitățile de afterschool. Împreună au urcat în autocar și au început periplul prin Iași.
Prima oprire: vizită la SC Yonder srl. Pentru copii, o experiență inedită, de la urcarea cu liftul din sticlă și oțel, în clădirea din incinta Palas, până la final. Socializarea cu angajații din birouri și cu angajații firmei PinkRoccade din Olanda a fost un prilej de a cunoaște locul unde lucrează și de a comunica, față în față sau prin interfața unui ecran uriaș, cu cei care finanțează programul aftershcool și care le-au devenit prieteni. Chiar dacă la început păreau să se simtă stingheriți, atitudinea degajată a angajaților de la compania vizitată i-a ajutat să depășească orice sentiment neplăcut. S-au jucat împreună în spațiul de relaxare dotat cu jocuri interesante.
Cu vizita încheiată cu primirea unor mici cadouri și plimbarea prin jurul Palatului Culturii s-a făcut ora de masă.”Un tablou pe care nu am avut ocazia sa il văd pana acum, de când fac voluntariat la afterschool. Copiii erau veseli și preocupați să împărtășească bucuria de a fi împreună” (Georgiana, voluntar)
Ne-am încălzit cu pizza gustoasă și cu multă veselie, așa că am plecat mai departe, spre Teatrul Luceafărul. Pentru acești copii frumoși, isteți, care visează la o viață mai bună decât a părinților lor, acum a venit momentul să intre într-o sală de teatru. Năzdrăvăniile lui Prepeleac au stârnit reacții de amuzament, jocul actorilor, costumele și decorul a fost răsplătite cu aplauze sincere.
Mai frig, mai multă ceață și nori întunecați am găsit la ieșirea de la teatru. Ne-am urmat traseul luminați de entuziasmul copiilor. Expoziția Flori de toamnă din Grădina Botanică a fost ultima oprire. Un loc apreciat, datorită cadrului natural și a aranjamentelor florale deosebite, ca fiind tocmai bun pentru puțină mișcare, exclamații admirative și fotografii de grup. Am ajuns și la inevitabilul moment de rămas bun și îmbarcarea în autocarul care i-a dus spre casă obosiți, înfrigurați dar foarte bucuroși, pe cei 23 de copii.
Am dorit să le oferim acestor copiii o zi deosebită, în care să se bucure în tihnă de fiecare moment al ieșirii din viața lor obișnuită. Cu atât mai mult cu cât unii dintre ei erau pentru prima dată într-o excursie, pentru prima dată în Iași, ori doar pentru prima dată în locurile prevăzute în program.
Putem spune că am reușit. ”Cu ocazia acestei excursii ne simțim mai apropiați”, a concluzionat una dintre fetițe. Completăm, în acord cu cele spuse de ea: o excursie care a adus mai aproape copiii, cadrele didactice, voluntarii și angajații Fundației COTE, reprezentanții companiilor finanțatoare. Și, în același timp, a dus mai departe călătoria de cunoaștere și îmbogățirea experienței de viață a copiilor pentru care facem tot posibilul ca proiectul ”Împreună pentru educație!” să nu se oprească.
Alis Ghebuță
Centrul after school din Ceplenița este unul dintre cele 5 create prin proiectul Împreună pentru o șansă reală la educație, finanțat de Uniunea Europeană, prin programul Fondul Social European prin „Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013”. Proiectul a fost derulat în perioada 1 oct. 2010 – 30 sept. 2013, de Fundația Holt România – Fundația de Consultantă şi Servicii Sociale pentru Copii și Familii. Fundația COTE a avut rol de partener principal în Regiunea Nord Est.
Începând din 2013, un grup de angajați dintr-o firmă de IT și-a dorit să influențeze pozitiv viața acestor copii, iar companiile angajatoare i-au încurajat. După dotarea cu calculatoare, implementarea unui soft educațional, inițierea copiilor în folosirea calculatorului și organizarea unei excursii motivaționale, cele două companii finanțează un program de voluntariat coordonat de Fundația COTE.