Concept opus noțiunii de ”excluziune socială”, incluziunea socială caracterizează relația dintre indivizi și sitemele sociale. Acest concept acoperă sectoarele economice, sociale, culturale și politice ale societății, constituind baza pentru o prosperitate împărtășită și de durată.
Incluziunea socială este atât un rezultat, cât și un proces de îmbunătățire a condițiilor în care oamenii iau parte la societate. În fapt, incluziunea socială se referă la un set complex de măsuri și acțiuni demarate cu scopul de a asigura oportunități de participare în societate a tuturor oamenilor, indiferent de rasă, etnie, limbă, religie, cultură, gen, grad de handicap, statut social, vârstă, stare de sănătate etc.
Obiectivul cheie al incluziunii este ușor de intuit: combaterea discriminării, a sărăciei extreme și a excluziunii sociale, pe de o parte, și stimularea prosperității comune, pe de altă parte. Acest demers implică respect pentru drepturile tuturor persoanelor din societate și acceptarea diversității.
Pârghiile de acțiune în favoarea incluziunii sociale variază în funcție de țară, printre exemple regăsindu-se: accesul la infrastructură și servicii sociale, sistemul de redistribuire în vederea reducerii sărăciei și a excluziunii sociale, recunoașterea voluntariatului, reducerea șomajului pe termen lung, valorificarea în mod egal al populației și comunităților, alfabetizarea și educație etc.
Politicile de incluziune socială sunt realizate cu scopul de a sprijini integrarea grupurilor marginalizate, precum și conștientizarea, la nivel de societate, a dreptului la egalitatea de șanse a tuturor persoanelor.
Comisia Europeană încurajează politicile statelor membre în domeniile protecției sociale şi incluziunii sociale. Strategia Europa 2020 pentru creștere inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii stabilește obiective prin care se urmărește scoaterea din sărăcie şi excluziune socială a cel puțin 20 de milioane de persoane şi renaștererea ratei de ocupare a forței de muncă la 75 % pentru populația în vârstă de 20-64 de ani.
Prin intermediul proiectului FIDELIS, Asociația Handicapaților Somatici din România promovează un model de dezvoltare socială bazat pe incluziune, șanse egale și solidaritate socială, generând locuri de muncă pentru grupurile vulnerabile (cu precădere pentru persoane cu dizabilități și femei în situații de risc) și implementând unui set de activități care conduc la incluziunea profesională și socială a acestora.
În concluzie, incluziunea socială se traduce prin recunoaștere consolidată, oportunități de dezvoltare personală și profesională, implicare și responsabilizare, toate acestea reprezentând o sursă sigură a bunăstării.
Articolul de presă ”Incluziunea socială – baza pentru o prosperitate împărtășită și de durată” este redactat în cadrul proiectului ”FIDELIS: Program integrat de dezvoltare a economiei sociale pentru persoane cu dizabilități și femei în situații de risc”, cod proiect: POSDRU /173/6.1/S/148313, beneficiar: Asociaţia Handicapaţilor Somatici din România, perioada de implementare 29.12.2014-31.12.2015.
Pentru detalii cu privire la proiectul FIDELIS, contactați Asociația Handicapaților Somatici din România, tel: 021 312 27 81 e-mail: ahsr@arexim.ro, site: www.ahsr-fidelis.ro.