Asociatia ViitorPlus organizeaza un eveniment prin metoda Biblioteca vie, in cadrul careia cei interesati vor intra in dialog cu persoane cu diverse tipuri de dizabilitati, supuse discriminarii. Evenimentul urmareste diminuarea prin dialog a prejudecatilor care vizeaza aceste grupuri. Evenimentul va avea loc sambata, 28 februarie, intre orele 10:00 si 14:00, in Journey Pub.
O biblioteca vie, in care oameni greu încercați de viata devin cărți deschise pentru trecători, evenimentul organizat de ViitorPlus – asociatia pentru dezvoltare durabila isi propune sa atraga atentia asupra etichetelor si stereotipurilor asociate cu persoanele cu dizabilitati si urmareste diminuarea prin dialog a prejudecatilor care vizeaza aceste grupuri. Evenimentul face parte din „Campania No hate speech de la A la Z”, initiata de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca.
In cadrul evenimentului din Journey Pub, vizitatorii vor putea discuta fata in fata cu „cartile vii”. La fata locului, ei vor primi de la bibliotecar un catalog care va contine descrierile cartilor, pentru a ii ajuta la alegerea lecturii. Cand cartea este disponibila, cititorii vor avea la dispozitie 30 de minute pentru a pune intrebari si a afla povestea „cartii”. Dupa lectura, Atelierul de Panza, Fundatia Grigore si Centrul Trepte ii asteapta la stand cu produse lucrate de persoane cu dizabilitati in cadrul unitatilor protejate.
„Inca din anul 2010, asociatia ViitorPlus lucreaza cu persoane cu dizabilitati, dorind sa ofere sanse egale acestora si sa rezolve problema integrarii lor pe piata muncii din Romania. Astfel dorinta noastra de a ne implica in campania initiata de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca a venit foarte natural. Vrem ca vocea persoanelor cu dizabilitati sa fie auzita iar povestile lor sa fie intelese, utilizand metode simple de comunicare si interactiune. Speram ca astfel sa putem resadi sentimente mai bune in cei care folosesc un limbaj al urii sau al discriminarii” – Stefana Sahanagiu, organizator „Biblioteca Vie”.
„Biblioteca vie” este unul dintre cele 16 evenimente propuse la nivel national de diferite asociatii ce colaboreaza cu Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca in cadrul campaniei “No hate speech de la A la Z”. Seria de evenimente promoveaza pe de-o parte combaterea discursului instigator la ura, dar in acelasi timp si valorile democratice cum ar fi cetatenia activa si voluntariatul, in randul comunitatilor gazda ale organizatiilor implicate in proiect. Campania se desfasoara in 12 judete din tara, tinta actiunilor fiind combaterea discursului instigator la ura exact in anul in care Consiliul Europei pune un accent deosebit pe promovarea tolerantei si a drepturilor fundamentale ale omului.
Sursa: StiriONG