Donația se realizează în cadrul proiectului „Creșterea iepurilor: o șansă pentru familiile vulnerabile din mediul rural”, derulat începând cu 1 februarie 2015 și până la data de 1 octombrie 2017. Anul acesta, primii beneficiari provin din comunele Rafaila (20 de familii) și Todirești (30 de familii), urmând ca în anul următor alte 50 de familii din comunele Todirești și Dumești să beneficieze de donații. Fiecare gospodărie primește câte cinci iepuri, cuști dotate cu hrănitori și adăpători, saci cu hrană complementară precum și o schemă completă de vaccinare pentru anul acesta.
Prin donația iepurilor, familiile sărace din mediul rural vor putea să genereze profit și să acceseze piața de desfacere sau, cel puțin, să asigure o hrană constantă pentru copii. Proiectul de creștere a iepurilor este adresat familiilor cu mulți copii, fără venituri sau cu venituri minime. În plus, beneficiarii trebuie să dovedească minime cunoștințe de creșterea animalelor precum și faptul că au în proprietate un teren agricol și că pot oferi adăpost iepurilor donați. Toate gospodăriile care beneficiază acum de donație, vor dona la rândul lor pentru alte 50 de familii din mediul rural câte cinci iepuri. Strategia “dar din dar” este o practică des folosită de Fundația World Vision România pentru a crește potențialul economic al comunei în care s-a realizat donația. În plus, familiile donatoare îi vor sprijini pe ceilalți membri din comunitate cu sfaturi și noțiuni privind creșterea iepurilor.
Participarea la toate cursurile de instruire oferite de fundație în domeniul zootehnic și însușirea noțiunilor predate este o pre-condiție pentru oferirea donației. Toate familiile vor fi încurajate să folosească donația pentru oportunități de dezvoltare economică sau pentru a genera venituri suplimentare în gospodărie. Astfel, va fi asigurată consultanță pentru accesarea de finanțări nerambursabile (Fonduri de la Uniunea Europeană prin Planul Național de Dezvoltare Rurală), se va încuraja stabilirea legăturilor cu furnizorii sau cumpărătorii, se va facilita participarea la târguri de profil și schimburi de experiență și se va sprijini educarea și dezvoltarea continuă a fermierilor.
Proiectul “Creșterea iepurilor: o șansă pentru familiile vulnerabile din mediul rural” se derulează în județul Vaslui, cel mai sărac județ din Uniunea Europeană. În Vaslui, rata șomajului este de 11,53 % – cel mai ridicat nivel din țară, dublu față de media națională. Județul Vaslui se află în coada județelor din România în ceea ce privește valoarea salariului mediu net, înregistrând un nivel de 1.084 de lei iar Produsul Intern Brut este mai mic cu 58% față de cel înregistrat la nivel național. Statisticile arată că 67% din populația activă a județului Vaslui nu are un loc de muncă iar un angajat “ține în spate” patru persoane care primesc bani de la stat. Potrivit raportului Direcției de Sănătate Publică, în Vaslui se înregistrează o incidență crescută a unor boli ca ciroza hepatică, anemia sau tuberculoza, astfel de boli care au drept cauză nivelul de trai scăzut al populației sau alimentația neadecvată.
Sursa: estnews