Autoritatile locale din Romania si din Republica Moldova au la dispozitie aproape 90 de milioane de euro pentru implementarea de proiecte. Fondurile sunt nerambursabile și vor fi disponibile din a doua jumatate a acestui an dar proiectele trebuie sa fie gata in momentul in care se solicita fondurile. Programul vizeaza granita de est a Romaniei, banii fiind alocati pentru realizarea de proiecte transfrontaliere.
Depuneri din semestrul al doilea
Programul de Cooperare Romania-Moldova a fost adoptat de Comisia Europeana in decembrie 2015, iar primul apel de propuneri de proiecte se va lansa in semestru II al anului 2016, conform site-ului Ministerului Dezvoltarii Regionale și Administratiei Publice (MDRAP). Pot solicita fonduri institutii publice, organizatii non-guvernamentale, institutii educationale, institute/organizatii de cercetare, muzee, institutii culturale/religioase/de cult. Din Romania pot concura pentru obtinerea banilor neramburabili judetele Iasi, Botosani, Vaslui si Galati, alaturi de institutii si organizatii din Republica Moldova.
Obiective
Destinatia banilor
Conform MDRAP, exista mai multe obiective, axe pe care se pot depune proiecte. Una dintre axe prevede sprijin pentru educatie, cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare, cu 7,2 milioane de euro, o alta presupune promovarea culturii locale și conservarea patrimoniului istoric cu un buget total de 12,6 milioane de euro. Pentru imbunatatirea accesibilitatii in regiuni, dezvoltarea transportului si a retelelor și a sistemelor de comunicatii s-a alocat un buget total de 24,4 milioane de euro, in timp ce pentru imbunatatirea sigurantei si securitatii comune s-a alocat un buget de aproape 37 milioane de euro. Alte 8,1 milioane de euro au fost prevazute pentru partea de asistenta tehnica. Fiecare proiect va fi finantat de Uniunea Europeana cu maxim 90% din cheltuielile eligibile, in timp ce cofinantarea locala va fi de minim 10%, din care 8% reprezinta fonduri de la bugetul national, cofinantarea locala fiind de doar 2% din valoare eligibila a proiectului plus eventuale cheltuieli neeligibile.
Investitii si echipamente
Securitate
Reabilitarea infrastructurii vamale, achizitia de echipamente specifice pentru activitatea de politie, vama, politia de frontiera sau jandarmerie reprezinta alte domenii eligibile. In cazul in care proiectele contin si lucrari de investitii, sumele solicitate pot fi cuprinse intre 1 și 2,5 milioane de euro. Se pot depune si proiecte fara o componenta de infrastructura, dar acestea pot avea o valoare maxima de un million de euro.
Din ambele state
Pentru a fi eligibil pentru finantare in cadrul acestui program, un proiect trebuie sa indeplineasca urmatoarele 3 criterii: eligibilitatea solicitantului, eligibilitatea activitatilor şi eligibilitatea cheltuielilor. Proiectul trebuie sa respecte lista cheltuielilor eligibile inclusa in Ghidul Solicitantului, trebuie sa fie comun, sa includa parteneri din ambele state, sa aiba impact transfrontalier direct, sa fie implementat in aria programului şi sa se incadreze intr-una din urmatoarele categorii: integrat (fiecare beneficiar implementeaza activitati pe partea sa), simetric (activitati similare sunt implementate in paralel in statele participante), simple (activitati implementate in principal pe o parte a granitei, dar cu impact pentru ambele state).
Infrastructura
In cadrul programului vor fi finantate proiecte mari de infrastructura atribuite prin incredintare directa. Selectia acestora a fost realizata de catre o structura comuna de lucru romano-moldoveana. Alocarea maxima pentru proiectele mari de infrastructura este de 30% din contributia UE la Program. Lista proiectelor este inclusa in program, dar documentatia tehnica aferenta acestora urmeaza sa fie aprobata in doua etape de catre Comisia Europeana in perioada urmatoare (2016-2017).
Sursa: Finantare