”Serviciile sociale- între politici publice și beneficiari”

FONSS- Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale organizează astazi, 7 iunie 2016, la ora 11.00, la Hotel Oxford din Constanța, la evenimentul ”Serviciile sociale- între politici publice și beneficiari”, în care vom prezenta federația și rolul pe care îl are aceasta în sfera serviciilor sociale, oportunitățile de aderare la FONSS sau de conectare la această platformă.
Ne interesează să coagulăm furnizorii privați acreditați de servicii sociale pentru a ne constitui într-un partener puternic în dialogul cu autoritățile. Dorim ca furnizorii de servicii sociale să fie informați permanent cu privire la demersurile care se fac la nivel național, pentru a se implica activ în dialogul cu autoritățile.
Federația reprezintă interesele a 21 de furnizori de servicii sociale din regiunea Nord Est și se află în proces de extindere și dezvoltare la nivelul altor regiuni din țară. Mai multe detalii despre FONSS sunt postate pe www.fonss.ro.
Până în prezent, FONSS a inițiat și sprijinit împreună cu FDSC, RISE, FONPC, DIZABNET și Coliția pentru economie socială ș.a., o sumă de demersuri naţionale, cum ar fi: elaborarea legislaţiei secundare şi terţiare din domeniul achiziţiilor publice de servicii sociale; norme metodologice de aplicare a Legii privind Economia Socială; introducerea ONG-urilor ca beneficiari la nivelul POR; aprobarea Strategiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi a Planului de acţiune aferent 2016-2020; înfiinţarea fondului de handicap (abilitare) şi utilizarea acestuia pentru finanţare; modificarea procedurii de autorizare şi funcţionare a unităţilor protejate; modificare H.G. 532/1999 – aprobarea metodologiei de stabilire a nivelului contribuției de întreținere în instituțiile de asistență socială, modificarea art. 80 (1); 80 (2); 85 (2); 86 (1) din Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.
”Nu putem aștepta ca toate inițiativele să plece de la nivel central, prin urmare, pentru o mai bună susținere pe plan local, la Iași, am generat un model de intervenție care să aibă ca rezultat un dialog corect cu autoritățile. Trebuie să se înţeleagă că ONG-urile sunt investitori în comunitate, că atrag fonduri pentru a oferi servicii profesioniste gratuite pentru beneficiari, dar care ar costa mult bugetul public. Am lucrat și am finalizat aprobarea regulamentelor de finanțare la Legea 350/2005, după care se va face din acest an finanțarea proiectelor societății civile, prin competiție de proiecte și în condiții de accesibilitate și pentru organizațiile mici. Aceste regulamente pot fi utilizate ca model de orice autoritate. De asemenea, am obținut un fond de cofinanțare a proiectelor, în cazul în care este încheiat parteneriatul cu primăria. La Iași vom putea vorbi de finanțare după program multianual. Toată această experiență poate fi valorificată și în alte județe, astfel încât să obținem o altă reacție a factorilor decizionali locali cu privire la implicarea în îmbunătățirea vieții beneficiarilor noștri”- a declarat dna Angela Achiței, președinte FONSS.
Evenimentul se realizează în cadrul proiectului ”Vocea ONG”, ce are ca scop creșterea capacității de dezvoltare strategică și implicare a ONG-urilor în procesul de realizare a politicilor publice în domeniul serviciilor sociale.
”Vocea ONG” reprezintă o abordare inovativă în domeniul social, care nu există în România și anume, faptul că în cadrul federației se va crea o întreprindere socială care să genereze venituri, dar și să satisfacă nevoile membrilor federației și ale altor ONG-uri de a putea beneficia de servicii competitive, adaptate sectorului ONG în domeniile financiar – contabil, comunicare – marketing social și asistență juridică.
Proiectul ”Vocea ONG” este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției, prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă și are un buget total de 250.000 CHF. Grantul acordat este de 225.000 CHF, iar co-finanțarea asigurată de solicitant este în valoare de 25.000 CHF.

Sursa: VoceaONG