Viata fără alcool – o țintă de …asistenta sociala

”In cadrul prezentărilor a fost evidențiata importanta meseriei de asistent social si ne-am simtit valorizati si apreciati”, „Apreciem programul foarte bine structurat si modul de abordare a subiectelor de catre formatori: jocuri de rol, activități interactive, discutii libere” si „Formatorii au fost foarte implicati, diplomati, buni profesioniști, avand calitati umane deosebite”- sunt cateva dintre impresiile adunate de la asistentii sociali, ce au participat la al doilea curs de instruire, din seria celor patru adresate asistentilor sociali, din judetele Iasi si Vaslui, realizate in cadrul proiectului “Parteneriat pentru incluziune”.

Cursul, desfasurat in perioada 4-7 noiembrie a.c., la Voronet, jud Suceava, a avut drept obiectiv instruirea specialistilor din domeniul social (asistenti sociali din comunele jud. Iasi) cu privire la prevenirea consumului de alcool. Cursantii au fost instruiti de specialisti ai Fundatiei Serviciilor Sociale Bethany.

Cei peste 20 de participanti au primit informatii despre: dependenta de alcool, tipologia consumatorului de alcool, diferente de gen in dependenta de alcool, calitatea vietii dependentului de alcool, evaluarea consumului, etc. De asemenea, au invatat metode si tehnici de abordare terapeutica a dependenților de alcool.

Nu in ultimul rand, asistenții sociali au conștientizat importanta intervenției in cazul consumatorilor de alcool, data fiind amploarea fenomenului in Romania, mai ales in mediul rural. Au precizat ca se confrunta cu foarte multe cazuri de alcoolism in activitatea lor din cadrul primăriilor rurale si de asemenea, multe dintre situatiile de criza ce necesita intervenție specializata sunt consecințe ale consumului ridicat/exagerat de alcool: abandon familial, violenta domestica, abandon școlar, sarcini nedorite si sarcini la tinere cu vârsta foarte mica etc.

In cadrul proiectului sunt planificate 8 serii de cursuri de instruire cu tematica diferita,  pentru 100 de asistenti sociali/lucratori sociali din comunele judetelor Iasi si Vaslui  si 100 cadre didactice din aceleasi comunitati. Perioada de derulare a cursurilor este octombrie 2015-februarie 2016.

Mai multe informații puteți afla pe site-ul și pagina facebook a  Fundației Alături de Voi România, promotor al proiectului Parteneriat pentru incluziune derulat în parteneriat cu DGASPC Iasi, DGASPC VasluiAsociatia Alternative Sociale, Asociatia Salvati Copiii, Fundatia Cote, Fundatia Bethany, Fundatia Star of Hope Romania si Fundatia World Vision Romania, birourile Iasi si Vaslui.

Proiectul este finantat in cadrul apelului „SINERGII PENTRU VIITOR – tineri in situatii de risc” din cadrul Programului RO10 „Copii si tineri aflati in situatii de risc si initiative locale si regionale pentru reducerea inegalitatilor nationale si pentru promovarea incluziunii sociale”, program derulat in cadrul Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European (SEE) 2009-2014.

Sursa: proincluziune