Map me Happy – Băcăuanii au pus pe harta orașului locurile preferate
Vineri, 30 octombrie, pe trotuarul din fața Casei de Cultură a Sindicatelor din Municipiul Bacău, s-a desfășurat acțiunea Map me Happy, din cadrul proiectului Cetățeni Activi pentru Bacău, implementat de Asociația Romanian Youth Movement for Democracy.
Cetățenii băcăuani au avut ocazia să privească orașul de sus, putând călca pe o hartă a municipiului de o dimensiune de 50 metri pătrați. Pe suprafața acesteia, au putut să identifice ușor locurile preferate, marcându-le utilizând stickere ce reprezentau cinci tipuri de experienţe senzoriale pozitive experimentate în oraș.
“Băcăuanii au fost foarte interesați de acțiune, metoda inedită de a-și spune părerea despre locurile preferate le-a atras atenția. Au participat peste 200 de băcăuani, care au lipit stickere și au răspuns chestionarelor noastre. Am observat însă că foarte mulți locuitori ai orașului nostru au dificultăți atunci când vine vorba de identificarea zonelor preferate: fie spun că acestea nu există, fie tind să amintească mai întâi locurile/zonele cu probleme”, a afirmat Marian Dămoc, manager al proiectului Cetățeni Activi pentru Bacău și președinte al asociației Romanian Youth Movement for Democracy.
Care au fost cele mai “marcate” zone
Potrivit organizatorilor, cele mai atractive zone pentru băcăuani sunt Parcul Cancicov, Parcul Trandafirilor și cel al Catedralei. S-a putut distinge o înclinație a locuitorilor băcăuani către preferințele vizuale, mai mult decât cele auditive sau cele care oferă băcăuanilor un spațiu de îmbogățire intelectuală.
Rezultatele chestionarelor aplicate celor aproape 200 de băcăuani vor fi centralizate în următoarea perioadă și vor sta la baza unor discuții viitoare asupra planurilor de dezvoltare urbană. “Informațiile colectate de la cetățeni ne vor ajuta să planificăm, împreună cu autoritățile locale, în măsura în care acestea vor arăta deschidere, o strategie pe termen mediu și lung asupra dezvoltării zonelor care au rămas neatinse în acțiunea noastră. Aproximativ două treimi din suprafața orașului nu are prea multe de oferit cetățenilor, iar lucrul acesta trebuie să ne de-a de gândit atunci când stabilim prioritățile de investiții ale administrației locale”, a mai precizat Marian Dămoc.
În ceea ce privește continuarea demersului, organizatorii promit că evenimentul Map me Happy va fi repetat în primăvara anului viitor.
Conceptul de Participatory Mapping a fost adus în premieră în România de Asociaţia Romanian Youth Movement for Democracy. El este utilizat pentru depistarea experienţelor pozitive ale cetăţenilor în diferite zone ale oraşului, iar la evenimentele din Leuven (Belgia) sau capitala Ucrainei, Kiev, a strâns peste 850 de participanți.
Imaginile din timpul evenimentului pot fi găsite pe pagina de Facebook Cetățeni Activi pentru Bacău. Evenimentul face parte din cadrul proiectului Cetățeni Activi pentru Bacău, finanțat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG din România.
Sursa: bacaul activ