Într-o piaţă a muncii din ce în ce mai dinamică şi competitivă, mobilitatea ocupaţională devine principalul atu al angajatului, iar formarea profesională – un pas esenţial în găsirea şi păstrarea unui loc de muncă.
Oricât de pompos ar suna, formarea profesională nu este decât o acţiune de pregătire, (re)calificare, perfecţionare şi specializare într-un anumit domeniu de activitate, aceasta fiind atestată printr-un act oficial, recunoscut la nivel naţional şi/sau în toate statele membre ale Uniunii Europene.
Totodată, formarea profesională se traduce prin competenţe practice şi acces egal pe piaţa muncii; standard înalt de calitate şi şanse sporite de (re)integrare profesională; mobilitate şi stabilitate a forţei de muncă, precum şi adaptabilitatea acestora la cerinţele reale ale pieţei.
O serie variată de cursuri de formare profesională pot fi accesate gratuit prin intermediul Programului Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Acestea se organizează, distinct, pe niveluri de pregătire, profesii, ocupaţii, meserii şi specialităţi, ţinându-se cont de competenţele de bază ale aplicanţilor, de cerinţele posturilor pe care aceştia le ocupă sau doresc să le ocupe, posibilităţile de promovare sau de încadrare în muncă, cât şi de cerinţele de pe piaţa muncii.
În calitate de furnizor acreditat, Asociaţia Handicapaţilor Somatici din România derulează programul de formare profesională în meseria de Îngrijitor bolnavi la domiciliu, în cadrul proiectului POSDRU /173/6.1/S/148313 ”FIDELIS: Program integrat de dezvoltare a economiei sociale pentru persoane cu dizabilități și femei în situații de risc”.
Pe lângă toate avantajele specifice calificării profesionale, absolvenţii cursului sus menţionat vor primi suport financiar de 1750 RON şi șanse de angajare în cadrul Structurilor de Economie Socială înființate în cadrul proiectului FIDELIS.
Aşadar, formarea profesională trebuie văzută ca un proces continuu şi organizat de valorificare a muncii, cu beneficii importante pentru angajat, angajator şi, implicit, pentru întreaga societate. Şi… a se ţine minte: „un program de formare profesională nu este el însuşi o finalitate, ci un mijloc de a ajunge la o finalitate.”
Pentru detalii cu privire la proiectul FIDELIS, contactaţi Asociația Handicapaților Somatici din România, tel: 021 312 27 81 e-mail: ahsr@arexim.ro, site: www.ahsr-fidelis.ro.