”ADMIS pe piata muncii”: cursuri de calificare finalizate, in derulare si previzionate

Proiectul POSDRU/165/6.2/S/143183 – ”ADMIS pe piață muncii” – vizează dezvoltarea si implementarea unui model complex de integrare profesionala a persoanelor de etnie rroma, prin servicii specializate de informare, consiliere vocationala, formare profesionala si asistenţa dedicata.

In ceea ce priveste formarea profesionala, proiectul urmărește calificarea a 900 persoane de etnie rroma din regiunile BI, NV, SE si SM, misiune asumata in mod egal atat de catre Liderul de Parteneriat – Asociația pentru Formare in Domeniul Securitaţii Private (AFDSP), precum si de cei doi parteneri implicati in proiect: Fundaţia pentru Invaţamant (FPI) si Centrul de Consultanta si Studii Europene (CCSE).

Prezentam in cele ce urmeaza stadiul formarii profesionale derulate in cadrul proiectului ”ADMIS pe piata muncii”: cifre inregistrate, regiuni de implementare, cursuri de calificare finalizate, cursuri in desfasurare si cursuri previzionate pentru perioada imediat urmatoare.

 ”ADMIS pe piața muncii”: Stadiu calificari AFDSP

Pana la acest moment, Asociația pentru Formare in Domeniul Securitatii Private a calificat 221 de persoane de etnie rroma din regiunile Bucuresti-Ilfov si Nord Vest, dintre care: 138 persoane in meseria de ”Agent de securitate” si 83 persoane in meseria de ”Lucrator in structuri pentru construcții”.

In prezent, sub instruirea formatorilor AFDSP, in regiunile Bucuresti Ilfov si Nord Vest se afla in desfășurare cursul de ”Agent securitate”, fiind deschise cate o grupa formata din 28 persoane per regiune.

In luna iulie 2015, AFDSP urmează sa deschidă o noua grupa, de data aceasta pentru cursul de ”Lucrator in comert”, regiunea Bucuresti – Ilfov, cu un numar previzionat de 23 cursanți.

 ”ADMIS pe piata muncii”: Stadiu calificari FPI

La etapa actuala, in cadrul proiectului ”ADMIS pe piata muncii”, Fundația pentru Învățământ a înregistrat 192 de calificari in randul rromilor înscriși in grupul tinta al proiectului, dintre care: 154 persoane in regiunea Sud Muntenia (in meseriile ”Lucrător in comert”, ”Lucrator in alimentație – ajutor ospatar”, ”Baby sitter”, ”Agent de curatenie”, ”Lucrator finisor in construcții” si LEICO) si 37 persoane in regiunea Bucuresti-Ilfov, in meseria de ”Macelar” si cea de ”Lucrator pentru estetica si igiena corpului omenesc”.

In acest moment, expertii formatori din cadrul FPI derulează 3 programe de formare profesionala, unul in regiunea Sud Muntenia (”Lucrător in alimentație – ajutor bucatar”) si alte doua – in regiunea Bucuresti-Ilfov („LEICO„ si „Îngrijitoare batrani la domiciliu”)

In perioada imediat următoare, in regiunea Sud Muntenia se vor deschide 2 grupe de ”lucrător in tricotaje confecții”, unde se previzioneaza calificarea a 40 de beneficiari.

 ”ADMIS pe piata muncii”: Stadiu calificari CCSE

Partenerul II, Centrul de Consultanta si Studii Europene, a calificat 244 de persoane, dupa cum urmeaza: 192 beneficiari in regiunea Sud Est („Frizer” , LEICO”, „Sudor”, ”Lucrător finisor in construcții”, ”Lucrator in alimentatie – ajutor bucatar”, ”Baby-sitter”) si 52 beneficiari in regiunea Bucuresti Ilfov  (”LEICO” si ”Lucrător in alimentatie – ajutor ospatar”).

In  perioada iunie-iulie 2015, CCSE urmeaza sa mai deschidă cate o grupa pentru cursul de ”Lucrator in structuri pentru constructii” si pentru cel de ”Florar decorator”, in regiunea Sud Est.

Proiectul ”ADMIS pe piaţa muncii – Construirea unui model complex de integrare profesionala a persoanelor de etnie rroma din regiunile BI, NV, SE si SM, in vederea imbunatatirii accesului acestora pe piata muncii”, este cofinanţat din Fondul Social European, Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Axa prioritara 6 – Promovarea incluziunii sociale, Domeniul major de intervenţie 6.2 – “Imbunatatirea accesului si a participarii grupurilor vulnerabile pe piata muncii. Cod proiect: POSDRU/165/6.2/S/143183.

Pentru mai multe informaţii, va puteţi adresa d-nei Valentina Merlici, Asistent Relatii Publice si comunicare, e-mail: merlici.valentina@rrom-admis.ro; tel. 021.313.07.44.