O adolescentă cu probleme la școală, cu părinți excesiv de autoritari, sub influența emoțiilor negative și a unui anturaj nepotrivit, fuge de acasă. Ajunge pe mâna unor traficanți, este sechestrată, pusă să cerșească și să fure.
Pe scurt, acesta este scenariul creat de echipa mini-proiectului ”Ființele umane nu au preț” pentru cele două reprezentații Teatru Forum. Metoda Teatru Forum s-a dovedit a fi o alegere bună de constientizare a pericolelor traficului de fiinte umane.
Spectatorii –63 de tineri din două centre de plasament din Iași – au fost provocați să schimbe povestea. La început, amuzați că pot fi actori, au reluat punerea în scenă a organizatorilor. Dar în cele din urmă au înțeles – rolul lor era să intervină astfel încât povestea să aibă un final pozitiv.
O mamă afectuoasă și responsabilă, ia atitudine chiar și împotriva tatălui abuziv, pentru a oferi fiicei sale înțelegerea și protecția de care orice adolescent are nevoie. Cea mai bună soluție pentru ca riscul fugii de acasă și punerea în situații periculoase să fie cât mai mic.
O tânără curajoasă a înțeles că poate apela la autorități.
Într-o altă variantă tatăl și-a schimbat atitudinea, în cel de al doisprezecele ceas, pornind pe urma fiicei fugite și scăpând-o din mâna traficanților.
Spectatorii au trăit cu sufletul la gură momentele dramatice. ”Fugi, fugi, fugi… acuma!” – șoptea un băiat mai mic, din rândul doi.
O metodă creativă, o poveste bine creată și pusă în scenă cu mult talent și pasiune, o recuzită pe măsură elaborată tot de ei – toate rodul muncii acestor tineri care încearcă, dincolo de scopul proiectului lor, să schimbe și povestea care spune că tinerii de azi sunt nepăsători, indiferenți sau indolenți.
Ce și-au propus de fapt tinerii prin derularea acestui Teatru Forum?
Să conștientizeze pe cei de vârsta lor asupra pericolelor traficului de ființe umane și să scoată în evidență, printr-o metodă participativă, câteva mesaje importante:
- traficul de ființe umane este o realitate și oricine poate deveni victimă,
- exploatarea sexuală nu e singura formă de trafic,
- cauzele pentru care cineva poate deveni victimă sunt diverse, dar riscurile pot fi reduse prin informare, educație și atitudine.
Cu cele două reprezentații Teatru Forum, echipa mini-proiectului Ființele umane nu au preț” și-a încheiat activitățile propuse pentru Mini-campania lor de prevenire a traficului de ființe.
Activități realizate:
În perioada octombrie – noiembrie au pregătit și derulat câteva sesiuni de informare în rândul elevilor de gimnaziu și liceu din 4 școli din municipiul Iași: Eco Școala Otilia Cazimir, Școala Gh. I Brătianu, Colegiul Tehnic I.C. Ștefănescu și Liceul Tehnologic Petru Poni.
În luna decembrie au susținut câte un Teatru Forum în Complexul de Servicii Comunitare Veniamin Costache și în Complexul de Servicii Comunitare Bucium.
Rezultate obținute:
- 400 de elevi din clasele a VII-VIII și a IX-X informați cu privire la pericolele traficului de ființe umane
- 500 de fluturași creați și distribuiți
- 10 afișe create și distribuite
- 7 voluntari recrutați.
O muncă susținută cu mult entuziasm și responabilitate de echipa de 6 tineri, elevi în diferite licee. Pentru realizarea activității Teatru Forum ei au recrutat 7 voluntari din rândul elevilor participanți la sesiunile de informare.
Bineînțeles că sunt mândri de reușita lor, dornici să continue să se implice. Noi îi felicităm și le dorim ca tot ce au dobândit în urma acestei experiențe – noi prietenii, noi abilități – să le fie de folos pe viitor.
Proiectul Ființele umane nu au preț este unul dintre cele 10 mini-proiecte câștigătoare în Concursul ”Îmi pasă, mă implic!” și unul dintre cele 3 idei de mini-proiect în domeniul Prevenirii migrației ilegale și traficului de ființe umane.
O nouă șansă de a schimba destine, implementat de altă echipă de tineri din Iași și Sunt un om liber!, implementat la Chișinău – sunt alte două dovezi că tinerii sunt preocupați de această problematică și consideră că e important să contribuie la informarea și conștientizarea celor de vârsta lor sau mai mici.
Vedeți toate proiectele câștigătoare – 5 din România, 5 din R. Moldova – aici Votați proiectele care vă plac. Arătați că apreciați inițiativa tinerilor!
Activitatea este realizată în cadrul proiectului Îmi pasă, mă implic! – Cooperare transfrontalieră pentru incluziunea socială a tinerilor vulnerabili, derulat de Fundația COTE și CSSCF Republica Moldova. Cod proiect: MIS ETC 2011. Proiectul, cu o durata de 14 luni, este finanțat de Uniunea European prin Programul Operațional Comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007-2013.
Îmi pasă, mă implic! vizeaza creșterea capacității tinerilor vulnerabili din zona transfrontalieră România – Moldova de a se implica activ în viața comunității..
GRANIȚE COMUNE. SOLUȚII COMUNE.
www.ro-ua-md.net