In toamna anului 2009, o echipa curajoasa de voluntari se intalnea pentru prima data si punea la cale cea mai ambitioasa initiativa de voluntariat din tara noastra. 5 ani mai tarziu, comunitatea “Let`s Do It, Romania!” inseamna peste 1 000 000 de voluntari, care au sustinut ideea cu tot ce au avut mai valoros: timp, energie, resurse financiare, experienta, si, cel mai important lucru, cu incredere si pasiune.
Pentru a sarbatori acest moment important, “Let`s Do It, Romania!” lanseaza campania “1 milion de experiente “Let`s Do It!” si ii invita pe voluntari sa impartaseasca amintirile si experientele lor, folosind hastag-ul #LDIR5ani. Amintirile pot fi sub forma video, poza sau text si pot fi impartasite pe Facebook, Twitter sau Instagram. Site-ul www.letsdoitromania.ro a fost transformat intr-un board imens si va fi gazda mesajelor de la voluntari. De asemenea, pagina oficiala de Facebook a dat startul “Lunii Melancoliei”, iar fanii pot rememora zilnic cele mai importante si emotionante momente din cei 5 ani.
Cum arata 5 ani de “Let`s Do It, Romania!”
De la participarea la Ziua de Curatenie Nationala, la implicarea in echipa de organizare, de la sustinerea cu experienta relevanta in domenii ca IT, publicitate, HR, finance, gestiunea deșeurilor, media, logistica, la resurse financiare dedicate, “Let`s Do It, Romania!” s-a bucurat de foarte multa susținere. Peste 8 500 000 de ore de voluntariat au fost dedicate proiectului. Dintre voluntarii care au participat la Ziua de Curatenie Nationala, 550 000 au fost elevi.
La nivel național, peste 2500 de voluntari au făcut parte din echipa de organizare, fiind implicate toate județele din Romania. Peste 350 de ONG-uri au devenit partenere in organizare, comunicare, mobilizarea si gestionarea voluntarilor. Peste 4 500 000 de ore de voluntariat au fost oferite de voluntari pentru organizarea Zilei Curatenie Nationala, din 2010 si pana astazi.
In cele 5 editii de proiect (2010, 2011, 2012, 2013, 2014), voluntarii au reușit sa strângă peste 2 200 000 de saci de deseuri, reprezentand 22 500 de tone. Procentul de reciclare al deșeurilor colectate a crescut de la an la an, de la 17% in 2010, la 26% in 2011, 35% in 2012 si 49% in 2013.
Initiativa s-a bucurat de sprijinul autoritatilor centrale si locale. Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice si Ministerul Educatiei Nationale au fost parteneri constanti, iar la nivel local, peste 1700 de primarii au fost implicate in medie in fiecare an.
Insa, dincolo de cifre si distinctii, “Let`s Do It, Romania!” a aratat ca initiativele de amploare, care propun o schimbare pozitiva si care mobilizeaza sute de mii de voluntari pentru o cauza comuna sunt posibile si in Romania. Echipa “Let`s Do It, Romania!” multumeste cu bucurie si recunostinta celor 1 000 000 de voluntari care au contribuit pentru ca astazi sa sarbatorim impreuna 5 ani de “Let`s Do It, Romania!”.
Sursa: StiriONG