Platforma Scoli Verzi!

Asociatia Greenitiative, in parteneriat cu ViitorPlus – Asociatia pentru dezvoltare durabila si WWF-Romania, au lansat un nou instrument destinat educatiei ecologice in scoli, care isi propune sa creasca interesul profesorilor pentru problemele de mediu si sa transforme elevii in cetateni activi si responsabili.

Platforma Scoli Verzi include un kit educativ digital realizat impreuna cu cadre didactice cu experienta si se adreseaza profesorilor de gimnaziu interesati sa introduca in currriculum-ul la decizia scolii un curs optional de educatie de mediu.

In plus, proiectul ofera si un cadru online in care profesorii pot face schimb de informatii si pot contribui permanent la imbunatatirea kitului educativ si a cursului.

Prin proiectul Platforma Scoli verzi – Advocacy, eco educatie si sustinere pentru scoli sustenabile, cele trei organizatii partenere, Asociatia Greenitiative, WWF Romania si ViitorPlus  isi propun sa-si uneasca eforturile pentru a raspunde nevoii de a transforma elevii din indiferenți in potențiali cetateni activi si informați.

Astfel, elevii vor putea sa judece echilibrat situatii complexe si sa se implice direct in gasirea celor mai sustenabile solutii la probleme locale si globale de  mediu precum pierderea biodiversitatii, schimbarile climatice sau supraexploatarea resurselor naturale.

Finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania (www.fondong.fdsc.ro), cu suma de 148.703 euro, proiectul Platforma Scoli Verzi- Advocacy, eco educatie si sustinere pentru scoli sustenabile se va finaliza in martie 2016.

Context

Un astfel de proiect este necesar pentru a creste nivelul de informare si educare al romanilor pe chestiuni privind mediul înconjurător.

Conform Euro barometrului Special Attitudes of European Citizens towards the Environment (martie 2008), la capitolul Informatie de mediu, la intrebarea “Cat de informat va simțiți pe tema chestiunilor de mediu?”, romanii se situeaza, alaturi de bulgari, pe ultima pozitie, doar 30% dintre cei intervievați considerand ca sunt informați.

Același studiu repetat in 2011 releva o imbunatatire a procentului celor care se considera bine informati pe teme de mediu in Romania: 47%. Totusi, Romania ramane la coada clasamentului, mai precis pe penultimul loc din UE, foarte departe de tari precum Suedia, Danemarca sau Marea Britanie unde peste 75% sau chiar 80% din populatie se considera bine informata.

In plus, conform Raportului de Cercetare si Analiza privind Protectia Mediului in Romania Urbana intitulat „Gandeste politici verzi”, realizat, in 2008, de Fundația Terra Mileniul III si Asociatia ALMA-RO, elevii sunt cuprinsi (alaturi de casnice si de persoane care traiesc din prestatii sociale de nivel redus) in segmentul “eco-indiferentilor”.

Sursa: StiriONG