Dincolo de prejudecăţi, fără pic de exagerare, putem vorbi despre valori reale regăsite în personalităţi de etnie rromă de la noi din ţară. Oameni cu talent, ambiţie, caracter, dragoste, libertate de expresie şi puterea firească de a fi modele de bună practică nu doar pentru comunitatea din care fac parte, ci pentru fiecare dintre noi. Iată doar câteva exemple de rromi care au făcut performanţă în domeniul lor de activitate, au câştigat faimă şi bani prin muncă constantă, toate acestea în contextul unei societăţi care (încă) manifestă atitudini şi mentalităţi discriminatorii.
Damian Drăghici este un formidabil muzician de etnie rromă, cu o implicare de succes şi în viaţa politică. S-a născut în anul 1970, în Bucureşti, într-o familie de muzicieni. Încă de copil a început să studieze diverse instrumente, printre care şi naiul, iar la 15 ani ajunsese deja la performanţa de a cânta cu Orchestra Radio din București.
Damian Drăghici a emigrat în Grecia, unde a fost descoperit şi recompensat cu o bursă integrală la colegiul de muzică Berklee din Boston (SUA). În 2006 a obţinut un premiu Grammy, este liderul trupei Damian&Brothers, are 18 albume înregistrate și a semnat coloana sonoră a filmului „Piraţii din Caraibe 3”.
În 2007 şi 2008, Damian Drăghici a fost desemnat Ambasador pentru minoritatea rromă. Artistul a obţinut Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler în Franța. Astăzi, Damian Drăghici este senator în Parlament, ales prin Uniunea Națională pentru Progresul României.
Mândru de originea lui rromă, Damian Draghici pare a fi mai mult decât un vulcan de ambiţie şi talent, în stare să doboare imposibilul în orice proiect gigant pe care şi-l propune. „Devenim ceea ce vrem să devenim” afirmă artistul într-un interviu acordat ziarului Adevărul, iar experienţa Damian Drăghici confirmă acest gând.
Bănel Nicoliţă este unul dintre cei mai celebri rromi peste hotare, remarcându-se ca un sportiv cu greutate în lumea fotbalului internaţional. Fostul fotbalist al Stelei nu şi-a negat niciodată originile. “Sunt rom şi mă mândresc. Joc pentru etnia mea şi pentru imaginea României”, susţine sportivul.
Bănel Nicoliţă s-a născut în 1985, într-o familie modestă din Făureni, jud. Brăila. La 14 ani juca la clubul Unirea Făurei, continuând cu Dacia Unirea Brăila, în divizia C. Nicoliţă a jucat pentru Steaua București în grupele UEFA Champions League, de trei ori consecutiv, contabilizând 15 meciuri în această competiție. Bănel Nicoliţă este al doilea stelist ca număr de meciuri (64) în competiţiile europene. A fost selecţionat în echipa naţională a României, fiind apreciat pentru viteza și volumul de efort pe care îl depune în joc. În 2008 a fost decorat de președintele Traian Băsescu cu medalia “Meritul Sportiv” clasa a II-a cu 2 barete. În anul 2011, semnează un contract pe trei ani cu gruparea franceză din Ligue 1 AS Saint-Étienne, după care a fost împrumutat la Nantes.
Connect-R, alias Ştefan Mihalache, este unul dintre cei mai în vogă cântăreţi de hip-hop, dance şi pop. Connect-R este de enie rromă, nu se sfieşte de originile sale şi bine face, căci a moştenit un talent muzical deosebit şi o ambiţie extraordinară de a se autodepăşi: “Sunt ţigan şi mă mândresc cu asta!”, confirmă artistul.
Connect-R s-a născut în Bucureşti, în anul 1982. Cariera şi-a început-o încă din copilărie, ca dansator, iar la vârsta de 15 ani a declarat hip-hop-ul marea lui pasiune. Connect-R este primul rapper care a evoluat pe scena Eurovisionului, în 2006, alături de Arsenei Toderaş, cu piesa „Loca”. Tot Connect-R este singurul artist cu 6 piese simultan în playlistul Radio 21. În 2010, a înfiinţat casa de producţie Rappin’ On Production. Fără îndoială, succesul lui Connect-R a fost şi este într-o continuă ascensiune, melodiile lui fiind intens difuzate la radio şi fredonate de milioane de români. Mai mult decât atât, Connect-R are rol de jurat la două show-uri TV de mare audienţă: „Next Star” şi „România dansează”.
Nici pe departe, lista personalităţilor de etnie rromă cu care România se mândreşte nu se încheie aici. O poate continua orişicare dintre noi. Condiţia este să ne detaşăm, măcar pentru câteva clipe, de prejudecăţile sociale şi senzaţionalul din mass-media. Acum nu cumva, te gândeşti şi tu la valori precum Ştefan Bănică senior (actor&cântăreţ complex), Dorel şi Marian Simion (campioni mondiali la box), Ştefan Răzvan (domn al Moldovei, 1595), Mircea Lucescu (renumit jucător&antrenor de fotbal), Anton Pann (poet&compozitor al imnului României “Deşteaptă-te Române!”), Ion Budai-Deleanu (scriitor&autorul primei epopei în limba română: Ţiganiada), Ion Voicu (celebru violonist român), Adrian Copilul Minune (cântăreţ de muzică lăutărească&manele), Mădălin Voicu (politician&violonist), Tamango (lăutar celebru) şi mulţi, mulţi alţii, care şi-au recunoscut public (sau încă nu) etnia din care fac parte?!
Valentina Merlici