Unitatile protejate – sansa de incluziune!

tt tttt

 Comunicat de presa 12 septembrie 2014

COMUNICAT DE PRESA

Emis de Biroul de Presa ADV Romania

 Data: 12 septembrie 2014

Unitatile protejate – sansa de incluziune!

Fundatia „Alaturi de Voi” Romania anunta publicarea Raportului de cercetare intitulat „Dezvoltarea economiei sociale prin unitati protejate autorizate”, care aduce in atentie rolul pe care il au in mod real unitatile protejate autorizate dezvoltate de ONG-uri, in procesul de integrare profesionala a persoanelor cu dizabilitati si in dezvoltarea socio-economica a comunitatii.

Desi unitatile protejate sunt angajatori de persoane din grup vulnerabil (33% din cei angajati sunt cu dizabilitati fizice, 30% – persoane infectate cu HIV si cca 10% persoane cu dizabilitati mintale sau psihice), am constatat ca in doar 10% din relatiile comerciale produsele si serviciile realizate in aceste unitati se vand datorita povestii.

In fapt, rezultatele cercetarii dovedesc faptul ca romanii sunt mai degraba interesati de pret si calitate decat de aspectul social – ca prin cumpararea de produse si servicii sunt sustinute locurile de munca ale persoanelor cu dizabilitati.

Raportul prezinta rezultatele unei cercetari derulate de ADV Romania, la nivel national, in randul unitatilor protejate autorizate dezvoltate de ONG-uri, in perioada februarie – aprilie 2014, ce a avut ca scop identificarea nivelului de dezvoltare a unui sector aparte, cel al economiei sociale.

In contextul demersurilor de legiferare a domeniului de economie sociala, am dorit sa identificam viziunea unitatilor protejate privind cadrul legislativ propus, care ulterior sa constituie un punct de plecare in realizarea normelor metodologice ale legii economiei sociale si a prioritatilor publice de investitii in dezvoltarea sectorului.

La analiza aportului economic si social pe care il au in comunitate unitatile protejate autorizate dezvoltate de ONG-uri, dar si nivelul de dezvoltare a acestora, reflectat in cifra de afaceri, sursele de finantare, profilul clientilor, calitatea produselor si serviciilor oferite, am constatat ca  majoritatea acestor entitati sunt intreprinderi mici, 69,56% avand pana la 10 persoane angajate, cca 61% avand  angajate intre 1 si 5 persoane cu dizabilitati.

Referitor la capital, principalele surse de venit ale unitatilor protejate provin din activitatile de intermediere de produse si servicii – 74% (nota: internedierea este permisa in baza Legii 448/2006 pentru unitatile protejate autorizate apartinand organizatiilor persoanelor cu dizabilitati), 70% din activitatile de prestari servicii si 52% din productia si vanzarea propriilor produse.

83% dintre respondenti considera ca facilitarea accesului la finantare din fonduri nerambursabile atat pe proiecte europene, cat si de la autoritati publice locale si centrale prin Legea 350/2006, reprezinta o forma de sustinere pentru activitatea lor. De asemenea, accesul la schemele de ajutor de stat si de minimis, la sistemele de creditare si finantare pentru start-up-uri si la fondul de garantare a creditelor, dupa modelul creat pentru IMM-uri  sunt considerate masuri ce pot avea efect pozitiv de catre 78% si, respectiv, 70% dintre cei chestionati.

Minusurile legislatiei si ale metodologiei de autorizare a unitatilor protejates-au evidentiat si de aceasta data, 52% dintre participanti considerand ca acestea nu raspund nevoilor reale de integrare socio-profesionala a persoanelor cu dizabilitati.

Rezultatele obtinute evidentiaza de asemenea si o nevoie de asociere a unitatilor protejate autorizate dezvoltate de ONG-uri poate sub forma de coalitie la nivel national, care sa reprezinte interesele acestui sector, aflat in plina expansiune.

Documentul poate fi consultat si descarcat accesand link-ul  http://www.alaturidevoi.ro/?webpage=publicatii&subpage=publicatii_detalii&id=24

Rezultatele au fost corelate cu date statistice de la ANAF privind sumele colectate in 2013 de la angajatorii care nu au contracte cu unitati protejate autorizate, dar intra sub incidenta Legii 448/2006, cu statistica Directiei pentru Protectia Persoanelor cu Dizabilitati privind unitatile protejate autorizate, dar si cu alte studii si cercetari realizate in domeniu.

Raportul a fost realizat in cadrul proiectului “Construim durabil prin economie sociala”, care se deruleaza in perioada iulie 2013 – decembrie 2014, implementat de Fundatia “Alaturi de Voi”Romania,  in parteneriat cu DGASPC Iasi, co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei si prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

 

Pentru detalii poate fi contactata Mihaela Munteanu, director de dezvoltare si comunicare ADV Romania, la telefon 0740513864 sau email: mihaela.munteanu@alaturidevoi.ro .