Calificarea profesionala: cheia spre o cariera durabila

O fi in trend, dar nu e o moda: calificarea profesionala reprezinta o necesitate obiectiva a lumii moderne! Din fericire, nu mai e loc pentru „las’ camerge si asa”, dinamismul pietei interne a muncii este la nivelul Uniunii Europene, impunand calitate, competitivitate, cunoastere, adaptabilitate si competente practice. Mobilitatea ocupationala devine principalul atu al oricarui angajat, iar formarea profesionala – cheia spre o cariera durabila.

Simplu, calificarea profesionala este definita drept actiunea de pregatire intr-un anumit domeniu de activitate, atestata printr-un act oficial. Prin calificarea profesionala se urmareste dezvoltarea unor capacitati noi, stimularea mobilitatii fortei de munca, sporirea sanselor de (re)integrare profesionala si facilitarea incadrarii in munca in acord cu tendintele reale ale pietii muncii.

Cursurile de formare profesionala stau la baza (re)calificarii, perfectionarii si specializarii persoanelor in cautarea unui loc de munca. Acestea se organizeaza, distinct, pe niveluri de pregatire, profesii, ocupatii, meserii si specialitati, tinandu-se cont de competentele de baza ale aplicantilor, de cerintele posturilor pe care acestia le ocupa sau doresc sa le ocupe, posibilitatile de promovare sau de incadrare in munca, cat si de cerintele de pe piata muncii.

In mod dovedit, calificarea profesionala atrage dupa sine o lista generoasa de beneficii si avantaje, atat pentru angajat, cat si pentru angajator si, implicit, pentru intreaga societate. O parte dintre acestea le vom prezenta in cele ce urmeaza:

  • dezvoltarea  de competente necesare angajarii si dobandirea calitatilor  necesare realizarii sarcinilor postului;
  • validarea competentelor  de  baza, tehnice  si  ocupationale;
  • cresterea flexibilitatii si stabilitatii angajatilor;
  • asigurarea legaturii intre educatie, formare profesionala si sectorul economic;
  • dobandirea unor cunostinte avansate, a unor metode si procedee moderne;
  • reconversia profesionala determinata de restructurari socio-economice;
  • promovarea in munca si dezvoltarea carierei profesionale;
  • facilitarea transferul si utilizarea calificarilor in diferite tari si sisteme educationale si de formare;
  • imbunatatirea standardelor de calitate;
  • forta de munca bine pregatita si personal motivat;
  • prevenirea riscului somajului etc.

Dincolo de toate aceste avantaje si beneficii asigurate de calificarea profesionala, trebuie constientizat faptul ca „un program de formare profesionala nu este el insusi o finalitate, ci un mijloc de a ajunge la o finalitate.

Acest articol este redactat in cadrul proiectului „ADMIS pe piata muncii – Construirea unui model complex de integrare profesionala a persoanelor de etnie rroma din regiunile Bucuresti Ilfov, Nord Vest, Sud Est si Sud Muntenia, in vederea imbunatațirii accesului acestora pe piața muncii”,Cod proiect: POSDRU/165/6.2/S/143183.

pentru detalii despre proiect – persoana de contact:

Valentina Merlici

As. Relatii Publice si Comunicare

Proiect: ADMIS pe piata muncii

E-mail: pr.id143183@gmail.com

Tel.: 0726 330 355